Internationellt

Glädje och lättnad i USA efter domen mot polismannen Derek Chauvin

George Floyds död engagerade människor runt om i världen. Polismannen som dödade honom dömdes för dråp.
Tomas Westerström
Publicerad i
#160
Lästid 3 min

Hundratals människor firade när polismannen Derek Chauvin befanns skyldig till att ha dödat George Floyd. Inom polisen råder dock blandade känslor – vissa känner en lättnad och hoppas att detta kommer leda till förändringar. Andra har blivit mer oroliga för att hamna i knipa efter ingripanden.

Det var den 25 maj förra året som George Floyd, en 46-årig svart man, dog efter att polismannen Derek Chauvin tryckte sitt knä mot Floyds nacke i mer än nio minuter i samband med ett ingripande i Minneapolis. Den 20 april fälldes Chauvin på de tre åtalspunkterna som på engelska kallas ”second-degree unintentional murder”, ”third-degree murder” och ”second-degree manslaughter”, samtliga olika former av dråp. Vilket straff Chauvin får kommer att meddelas den 16 juni. Som mest kan det röra sig om fängelse i 40 år, men eftersom han är tidigare ostraffad kommer det sannolikt att bli ett lägre straff.

George Floyds död, som kunde ses på nyhetssändningar runt om i världen, ledde till en våg av protester mot vad som ses som systematiskt polisövervåld mot USA:s svarta befolkning. Efter domen mot Chauvin samlades hundratals personer utanför domstolen och firade utfallet. Sedan gick de vidare mot platsen där han dog som är uppkallad efter honom, George Floyd Square, där flera personer höll tal och delar av Floyds familj gjorde ett framträdande där de tackade för stödet.

Polischefer och företrädare för polisfacket var på det stora hela taget nöjda och lättade över domen. Vissa uttryckte förhoppningar om att det skulle återställa tilltron till rättssystemet och lugna ner stämningarna. Andra hoppas att det ska leda till en uppriktig diskussion om hur polisen ska arbeta.

– Jag tror att det tar oss ett steg närmare reformer, kommenterade Michael S. Harrison, polismästare i Baltimore, domen i New York Times.
– Det gör det inte svårare att sköta våra jobb. Det gör att vi måste ha bättre träning, och använda de bästa metoderna och vi måste göra vårt jobb på rätt sätt.

Bland poliser ”på gatan” i Minneapolis råder blandade känslor. Även om många anser att Chauvin hade agerat felaktigt, är många poliser nu oroliga över hur folk ska reagera då de genomför enklare insatser som t.ex. att stoppa folk i trafiken och vilka eventuella eftermälen det kan bli om en situation eskalerar. En facklig företrädare för polisen i New York, Ed Mullins, har gjort en skrivelse där han spelar på dessa stämningar. Han varnade sina medlemmar för att alla deras handlingar spelas in och att ”massor av advokater” var ivriga att få stämma dem. ”Det är svårt att föreställa sig en svårare tid att vara en del av poliskåren”, skrev han också.

USA är ett land där rasismen än idag sätter sin prägel på samhället och har en stor påverkan på människors vardag. Detta tar sig uttryck i att det är avsevärt farligare för en svart person att bli föremål för en polisinsats än för en vit person. Domen mot Derek Chauvin kommer inte att lösa dessa problem. Men den utgör en viktig seger för alla som bekämpar rasorättvisorna i USA.

Tomas Westerström

Undersköterska

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.