Inrikes

Pandemin avslöjar otillräckliga resurser inom vård och omsorg

Personal protesterar runt om i Sverige

Varningsstrejker mot nedskärningar inom äldreomsorgen.
Tomas Westerström
Publicerad i
#160
Lästid 4 min

Redan före coronapandemin pyrde missnöjet bland vårdpersonal, patienter och anhöriga runt om i landet. Efter över ett år med pandemin och de väldiga påfrestningar som denna inneburit har stämningarna nått bristningsgränsen på en rad håll.

Nedan följer fyra exempel från olika delar av landet. Det handlar om protester mot de stora brister som finns inom vård och äldreomsorg. Det handlar även om exempel på anledningar att ta strid.

Protesterna i Östergötland lönade sig

I juni 2020 överlämnade Vårdförbundet (huvudsakligen sjuksköterskornas fackförbund) i Östergötland en namninsamling till regionstyret med krav på ordentlig kompensation för den personal som inte fick fyra veckors sammanhängande semester under juni, juli och augusti.

Inför årets semestrar har regionstyrelsen beslutat att personal som behövs för att säkra pandemivården ska få en ersättning motsvarande 290 procent av ordinarie lön om de flyttar sin semester. Detta är ett direkt resultat av protesterna inför förra sommaren och måste ses som en seger.

Samtidigt är missnöjet stort bland Vårdförbundets medlemmar i Östergötland. På fackets facebooksida har flera medlemmar framhävt att det viktigaste är rätten till fyra veckors sammanhängande sommarsemester, inte minst på grund av behovet av återhämtning efter ett år med väldigt hård press. Situationen bäddar för fortsatta protester.

Riskerar livet på jobbet – straffas ekonomiskt

Undersköterskor inom äldreomsorgen i Umeå kommun är kritiska mot att personal som smittas av coronaviruset på jobbet straffas ekonomiskt. En undersköterska, som intervjuas i Västerbottens-Kuriren (20/4), berättar att hon stängdes av från jobbet efter att ovetandes ha besökt en brukare som utvecklat covid-19.

Under avstängningen, som varade i hela nio dagar, tvingades undersköterskan att ansöka om s.k smittbärarpenning från Försäkringskassan. Denna smittbärarpenning ersätter bara knappt 80 procent av lönen och som mest 810 kr per dag.

Hade undersköterskan istället varit anställd vid Region Västerbotten hade en sådan avstängning inneburit full lön under avstängningsperioden. Umeå kommun har brist på undersköterskor. Kommunens orättvisa behandling av undersköterskor riskerar att förvärra denna brist. 

Vårdpersonal protesterar mot uppskjuten vaccinering

Personalen vid Psykakuten på Norrlands Universitetssjukhus protesterar mot att de ska vaccineras mot coronaviruset först under fas 4, vilket är den sista fasen. Efter försök att förklara för sina närmaste chefer varför de borde vaccineras tidigare har personalen gått ut med hård kritik i media.

Förklaringen som personalen fått till att de inte var tänkta att vaccineras tidigare är att psykakuten har ett lägre patientflöde än den ”vanliga” akuten. Personalen har kontrat genom att peka på att psykakuten har en mindre personalstyrka.

– Vi har i och för sig färre patienter men vi är också en mindre personalgrupp så risken är att det blir en stor skada om vi får in smittan i vår personalgrupp,berättar en av de intervjuade ur personalen för Västerbottens-Kuriren.

Var fjärde IVA-sköterska överväger att säga upp sig

Det är idag fler covidpatienter som behöver intensivvårdas än under pandemins andra våg. Samtidigt råder det stor brist på IVA-sjuksköterskor. I februari varnade Vårdförbundet för att var fjärde IVA-sköterska i landet övervägde att säga upp sig.

Den 21 april berättade den f.d IVA-sköterskan Carina Vendlegård för Sveriges Radio P1 om varför hon i höstas lämnade intensivvårdsavdelningen vid Västmanlands sjukhus i Västerås efter tio år. Vendlegård beskrev det hårda trycket under pandemin som det främsta skälet till att hon sa upp sig. Arbetssituationen på IVA påverkade även hennes vardagsliv. Hon fick sömnsvårigheter, fick ta dubbel dos av magsårsmedicin samt blev otrevlig, gråtmild och trött. Även flera av hennes kolleger hade antingen slutat eller blivit sjukskrivna. När hon lämnade IVA för att istället jobba med andra typer av vård beskrev hon det som att hon ”fick nytt liv”.

Det pressade läget på intensivvården, med en personalstyrka på bristningsgränsen, understryker det akuta behovet av en rejäl upprustning av sjukvården.

Vi vill samla protestinitiativ från hela landet

Arbetarpartiet bedriver en kampanj för att försvara sjukvård, äldreomsorg och anställningstrygghet. Det krävs mer resurser – inte mindre. Vi vill samla olika protestinitiativ från hela Sverige, liknande de vi gett exempel på i denna artikel, till en gemensam uppvaktning av statsminister Stefan Löfven i samband med riksdagens öppnande den 14 september.

En samling av en rad olika protestinitiativ runt om i landet skulle utgöra en väldig styrkedemonstration och rikta en skarp signal till makthavarna att det måste bli ett slut på nedskärningspolitiken. En gemensam samling skulle dessutom bidra till att höja kampmoralen hos olika lokala initiativ.

Tomas Westerström

Undersköterska

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.