Inrikes

Parti med kopplingar till islamism och turkisk fascism ges utrymme i V-tidningen Flamman

Debattartikel från Partiet Nyans i tidningen Flamman
Tidningen Flamman har publicerat en debattartikel från islamistvänliga partiet Nyans. Foto: Faksimil Flamman
Davis Kaza
Publicerad i
#161
Lästid 2 min

Den 11 maj publicerade tidningen Flamman en debattartikel undertecknad av tre ledande företrädare för Partiet Nyans. Nyans är ett islamistvänligt parti med kopplingar till Muslimska brödraskapet – som borde vara en mycket olämplig rörelse att förknippas med för en vänstertidning.

Bland de tre undertecknarna till debattartikeln finns Nyans ordförande Mikail Yüksel, som har kopplingar både till Erdogans regim och den turkiska fasciströrelsen Grå Vargarna. I samband med valet 2018 uppmanade en av Erdoganregimens europeiska lobbyorganisationer (UETD) till en röst på Yüksel, som då kandiderade till riksdagen för Centerpartiet!

Yüksel uteslöts dock ur C strax före valet sedan det avslöjats att han deltagit i ett möte med fasciströrelsen Grå Vargarna. De Grå Vargarna har hundratals mord på sitt samvete – främst på kurder, armenier och vänstersympatisörer i Turkiet. Men även i Europa. Det faktum att Grå Vargarna begått mord på vänstersympatisörer gör det extra anmärkningsvärt att tidningen Flamman, som står Vänsterpartiet nära, upplåter sina spalter åt representanter för Partiet Nyans.

Nyans har också försvarat den muslimska friskolan Safirskolan (tidigare Vetenskapsskolan). Partiet protesterade när en enig kommunstyrelse i Göteborg beslutade att uppmana Skolinspektionen att stänga ned Safirskolan. Vilket också skedde.

Skolans tillstånd drogs in av Skolinspektionen redan i slutet av 2019. Ett skäl till detta var att skolans tidigare rektor och ägare var en av de sex våldsbejakande islamistiska extremister som greps av Säpo och dömdes till utvisning i tre instanser under 2019. Terrorforskaren Magnus Ranstorp har kallat den tidigare rektorn och ägaren för ”en magnet för extremister”.

Det är svårt att inte se varför. Safirskolan har bland annat haft minst fyra personer anställda som återvänt till Sverige efter att ha anslutit sig till Daesh / Islamiska Staten i Syrien och Irak. Detta enligt stiftelsen Doku. Dessutom har ytterligare sju anställda på skolan kunnat kopplas till den våldsbejakande islamistiska miljön i Sverige.

Partiet Nyans satsar på att komma in i riksdagen i valet 2022. Skulle Nyans nå framgångar i valet riskerar detta att stärka islamisternas ställning i Sverige. Dessutom skulle arbetet för integration tveklöst undergrävas.

Att en vänsterpartistisk tidning ger Partiet Nyans en plattform utgör ett väldigt svek. Dels mot den majoritet av muslimer som strävar efter att integreras i det svenska samhället. Dels mot alla de kurder, armenier och vänstersympatisörer i Turkiet som fallit offer för de Grå Vargarna.

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar