Kultur, nöje och vetenskap

Därför drabbar Covid-19 ditt luktsinne

Coronaviruset angriper luktsinnet hos 80 procent av covid-patienterna. Foto: Aqua Mechanical (CC BY 2.0)
Patrik Brännberg
Publicerad i
#161
Lästid 2 min

Förlorade du luktsinnet? Den frågan ställs ofta till den som berättar att hon eller han haft Covid-19. Frågan är fullständigt rimlig. Det vanligaste symtomet på Covid-19 är nämligen påverkan på luktsinnet.

Upp emot 80 procent av de som drabbas av sjukdomen får helt eller delvis bortfall av luktförmågan. Det är betydligt fler än andelen som drabbas av feber, huvudvärk eller hosta. Faktum är att ingen annan sjukdom har en så stark koppling till bortfall av luktförmåga som Covid-19. Forskare försöker nu förstå vad denna koppling beror på och hur ett drabbat luktsinne kan behandlas.

Varför drabbas just luktsinnet vid Covid-19?

För att infektera en människa behöver coronaviruset fästa vid kroppens celler. Det gör viruset genom att ”koppla upp sig” till ett visst protein i cellen. Nya studier visar att just luktorganets celler har betydligt fler proteiner av den typ som coronaviruset ”kopplar upp sig” på än andra celler i luftvägarna. Detta är sannolikt anledningen till att coronaviruset är speciellt förtjust i att infektera luktorganets celler. 

Varför får man sämre luktförmåga?

Även andra virusinfektioner kan leda till tappad lukt och smak. Men då handlar det ofta om att svullnad eller stora mängder snor hindrar luften, och därmed doftämnena, från att komma fram till luktorganet. När det gäller coronaviruset beror bortfallet av luktsinne sannolikt på att luktorganets celler dör av infektionen. I vissa fall kan virus ta sig via luktnerverna upp till den del av lukthjärnan som kallas luktbulben.

Luktsinnet kan tränas tillbaka

Som tur är nybildas cellerna i luktorganet ständigt – i normalfallet ungefär vart 40:e dygn. Celler som dör av coronainfektionen kommer alltså, i normalfallet, att ersättas av nya. Av de som tappat luktsinnet till följd av att de insjuknat i Covid-19 återfår fyra av fem luktförmågan av sig själva inom nio månader.

För den som vill öka sannolikheten att återfå luktsinnet finns egentligen bara en vedertagen behandling – luktträning! Ju fortare man kommer igång med träningen desto bättre. Luktträning går ut på att utsätta sin nästa för ett antal olika lukter morgon och kväll i 20 min – samtidigt som man blundar och försöker minnas hur det borde lukta. För att få effekt skall detta göras varje dag i flera månader.

Forskare på Karolinska Institutet har skapat en hemsida, Lukttest.se, där vem som helst kan testa sitt luktsinne – och träna upp sin luktförmåga. Sniffa lugnt!

Artikeln baseras på ett föredrag av docent Johan Lundström, Karolinska Institutet och överläkare Pär Stjärne, Karolinska Sjukhuset. Man kan se föredraget i sin helhet på Svenska Infektionsläkarföreningens hemsida Infektion.net.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.