Umeå

Manifestationer i Umeå i solidaritet med palestinierna

En talare och en palestinsk flagga
Manifestation i solidaritet med det palestinska folket i Umeå den 12 maj.
Veckans Nyheter
Publicerad i
#161
Lästid 2 min

Den 12 och 15 maj organiserades manifestationer i Umeå i solidaritet med de palestinier i östra Jerusalem som riskerar att vräkas från sina hem – samt med civilbefolkningen på Gazaremsan. Manifestationerna organiserades av Svenska Unga Palestinier.

Arbetarpartiets gruppledare i Umeå kommunfullmäktige, Davis Kaza, talade vid båda dessa manifestationer. Även talare från Socialdemokraterna och Miljöpartiet deltog.

– En av mina bästa vänner bor på Gaza, sa Davis Kaza. Han berättade om hur hans dotter skakade av skräck efter bombningarna.
– Det tragiska i alla konflikter mellan Israel och Palestina är att det nästan alltid är befolkningen på Gaza som drabbas hårdast.
– Civila i Israel lever också i skräck – för Hamas raketer. Men det finns en stor skillnad. I Israel finns det bomblarm, skyddsrum och ett raketskyddssystem.
– De boende på Gaza har inga skyddsrum, bomblarm eller raketskydd. De tvingas sitta i sina hem och hoppas att just deras hus inte ska träffas i nästa bombräd.

Davis Kaza kritiserade även Hamas raketattacker.

– Israel använder oproportionerligt mycket våld mot palestinierna. Därför är det lätt, i en situation av hopplöshet, att hurra då Hamas skickar raketer.
– Men är det någon som på allvar tror att de raketerna kommer att lösa konflikten? Jag ser dessa raketer som ett uttryck för vanmakt.
– En lösning på konflikten kräver en ny generation av ledare i Israel, men också en ny generation av ledare i länder som Egypten, Syrien, Irak och Jordanien.

– Jag tror också att det krävs palestinska ledare som kan ena palestinierna. Så länge palestinierna själva är splittrade är de lätta att avfärda.
– Själv hoppas jag på en ny rörelse som den som störtade Mubarak, Khadaffi och Ben Ali 2011.

Kaza avslutade båda sina anföranden med att understryka att Arbetarpartiet stöder kravet på nationellt självbestämmande för palestinierna – inom eller utanför Israels gränser.
– Men vi kräver inte att någon stat ska krossas eller att någon annan ska utropas, avslutade Kaza.

Ett 20-tal människor hade slutit upp till manifestationen den 12 maj och ett 50-tal den 15 maj. För att följa Polisens och Länsstyrelsens coronaregler fick deltagarna sprida ut sig över hela Rådhustorget och längs gågatan.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.