Internationellt

Motsättningarna inom det republikanska partiet skärps

Liz Cheney och Donald Trump
Kongressledamoten Liz Cheney tar strid om det republikanska partiets själ - mot anhängarna av Trumpismen. Foto: Office of Congresswoman Liz Cheney / Michael Vadon (CC BY-SA 2.0)
Tomas Westerström
Publicerad i
#161
Lästid 3 min

Efter stormningen av Kapitolium i Washington DC den 6 januari har motsättningarna inom det republikanska partiet hårdnat. Kongressledamoten Liz Cheney, dotter till tidigare vicepresidenten Dick Cheney, var tidigt ute och fördömde Trump för sin roll i stormningen och blev ansiktet utåt för de få republikaner som röstade för att fälla Trump i riksrätten. Nu har Cheney petats från posten som gruppledare för Republikanerna i representanthuset och ersatts av den Trumpvänliga ledamoten Elise Stefanik.

Liz Cheney avsattes som gruppledare efter en omröstning bland Republikanernas representanthusledamöter den 12 maj. Cheney har länge varit en nagel i ögat på de Trumpvänliga republikanerna. Hennes motståndare i det egna partiet har bland annat anklagat henne för att vara illojal. Det som fick bägaren att rinna över var när Cheney gick till skoningslöst angrepp mot Trump i en debattartikel i Washington Post veckan före hon avsattes.

I debattartikeln fördömde hon dels Trump för dennes roll i stormningen av Kapitolium, dels för att Trump fortfarande upprepar sina ogrundade anklagelser om att det skett ett omfattande och organiserat fusk i samband med presidentvalet 2020. Cheney hävdade att det var just denna typ av anklagelser som provocerade fram stormningen av Kapitolium – och att det finns goda skäl att tro att Trumps anklagelser kan leda till nya våldsamheter.

Anklagar Trump för att underminera demokratin

Vidare anklagade Cheney den tidigare presidenten Trump för att underminera avgörande delar i vad som utgör grunden för den amerikanska demokratin: förtroendet för valresultaten och förtroendet för rättsväsendet.

”Ingen annan amerikansk president har någonsin gjort detta”, skrev Cheney. ”Det republikanska partiet står vid ett vägskäl och republikanerna måste avgöra om vi ska välja sanning och trohet mot konstitutionen.”

Cheneys ersättare som gruppledare i representanthuset blir den 36-åriga Elise Stefanik. När Stefanik valdes in i representanthuset 2014 sågs hon som en ”moderat” republikan och var kritisk mot Donald Trump. Men med tiden har Stefanik ändrat sina uppfattningar och blivit en av Trumps mer hårdföra supportrar. Att Cheney ersätts av Stefanik vittnar om att Trump fortfarande har ett starkt grepp om partiet. 

Kamp om republikanska partiets själ

Liz Cheney är dock inte den som kastar in handduken i första taget. Strax efter att hon petats som gruppledare annonserade Cheney, i en intervju med NBC News, att hon såg sig själv som en av ledarna i kampen för att ”återföra partiet till substans och principer”. Själva avsättningen av henne såg hon som ”öppningssalvorna” i en strid om det republikanska partiets själ.

– Detta är en strid som vi måste vinna, för den handlar inte bara om det republikanska partiet, sa Cheney till NBC News. Det handlar om hela landet.

Rykten gör även gällande att Trumps anhängare aktivt söker efter en republikansk kandidat som kan utmana Cheney i primärvalen nästa år. På detta hade Cheney ett kort svar: ”You know – bring it on”.

Tomas Westerström

Undersköterska

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.