Inget går upp mot en god sockerkaka till fikat. Och vad kan bli bättre än en lyxigare variant på den klassiska sockerkakan?
Ingredienser
2 ägg
2 dl socker
50 g smält smör
3 dl vetemjöl
1 rågad tsk bakpulver
1 dryg dl fil eller yoghurt
rivet skal av 1 ekologisk citron
Glasyr
ca 2 dl florsocker
saft från citronen
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och socker till en fluffig smet.
3. Häll ned det heta smälta smöret i smeten.
4. Blanda samman vetemjöl och bakpulver och rör ned i äggsmeten tillsammans med fil och rivet citronskal. Blanda väl men rör inte för länge.
5. Häll den färdiga smeten i en smord och bröad form och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter.
6. Låt kakan svalna. Medan kakan svalnar blandar du ihop glasyren.
7. Bred sedan ut glasyren över kakan och avsluta med att garnera med lite strössel.
Tips: Om du inte vill ha citronsmak på din sockerkaka kan du naturligtvis välja en helt annan smaksättning som exempelvis kakao eller kardemumma.