Kultur, nöje och vetenskap

Lyxig citronsockerkaka

Bild på en lyxig citronsockerkaka
Foto: Siv Sandström
Siv Sandström
Publicerad i
#161
Lästid 1 min

Inget går upp mot en god sockerkaka till fikat. Och vad kan bli bättre än en lyxigare variant på den klassiska sockerkakan?

Ingredienser

2 ägg
2 dl socker
50 g smält smör
3 dl vetemjöl
1 rågad tsk bakpulver
1 dryg dl fil eller yoghurt
rivet skal av 1 ekologisk citron

Glasyr

ca 2 dl florsocker
saft från citronen

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och socker till en fluffig smet.
3. Häll ned det heta smälta smöret i smeten.
4. Blanda samman vetemjöl och bakpulver och rör ned i äggsmeten tillsammans med fil och rivet citronskal. Blanda väl men rör inte för länge.
5. Häll den färdiga smeten i en smord och bröad form och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter.
6. Låt kakan svalna. Medan kakan svalnar blandar du ihop glasyren.
7. Bred sedan ut glasyren över kakan och avsluta med att garnera med lite strössel.

Tips: Om du inte vill ha citronsmak på din sockerkaka kan du naturligtvis välja en helt annan smaksättning som exempelvis kakao eller kardemumma.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.