Nöje

Filmtips: A Quiet Place Part II

Filmaffisch för A Quiet Place: Part II
Frank Pettersson
Publicerad i
#162
Lästid 2 min

Vissa filmer kan genom samspelet mellan ljud, bild, musik och ett bra manus skapa en fantastisk upplevelse. Ibland kan även själva frånvaron av ljud, tystnaden, vara den stämningshöjande ingrediensen. Denna frånvaro av ljud är helt central i A Quiet Place: Part II.

Den första A Quiet Place kom år 2018. I den fick vi följa familjen Abbott efter att jorden blivit angripet av monster från yttre rymden. Otäckt snabba rackare som sliter människor i stycken. Monstren har dock en egenhet. De är blinda – men med mycket bra hörsel. I denna dystopiska miljö har familjen Abbott lärt sig att vara tysta. De kommunicerar med teckenspråk, och går barfota på sandade stigar. Att tonårsdottern är döv skapar naturligtvis riskfyllda situationer. Utan att avslöja för mycket kan jag dock nämna att dövhet även kan ha sina fördelar! 

Den första A Quiet Place var verkligen bra. Den var spännande på nervsammanbrottets gräns. Filmen byggde inte sin spänning på en massa otäcka tortyrscener eller övernaturliga fjanterier, utan var en lysande skräck-thriller med utmärkta skådespelare.

Uppföljaren A Quiet Place: Part II är nästan lika bra och tar vid där ettan slutade. Monstren fortsätter att härja. Familjen Abbotts kamp för att överleva blir allt mer desperat. Ingen av de båda filmerna innehåller några vilt skjutande amerikanska soldater eller flygande superhjältar. Istället skapar exempelvis komplikationerna med ett skrikande nyfött barn, och monster med bra hörsel, olidligt spännande situationer. Inget för dig med svaga nerver!

Emily Blunt spelar mamma Evelyn, John Krasinski pappa Lee. Millicent Simmonds gör en fantastisk, och helt central roll, som tonårsdottern. Krasinski, som också regisserat båda filmerna, gör ett bra jobb med att bygga upp spänningsmomenten till sina klimax. Ofta använder han just frånvaron av ljud som en avgörande ingrediens. Även låga ljud, som då familjen vandrar barfota över torra knastrande löv, skapar nerv.

Den första A Quiet Place förtjänade sina toppbetyg. I uppföljaren är regissörens metod att höja spänningen genom att låta karaktärerna gå skilda vägar, en så vanlig metod hos skräckfilmer, något irriterande. Men den klichén förvaltar Krasinski ändå med den äran. Filmerna bör helst ses på bio. Ser ni dem hemma är det hörlurar eller en mycket bra ljudanläggning som gäller!

A Quiet Place: Part II går just nu på bio.
Har du inte sett den första filmen, A Quiet Place, går den att hyra genom SF Anytime eller Youtube.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.