Internationellt

Danmark hjälpte USA att spionera på Sverige och andra europeiska länder

Ett stort antal nätverkskablar.
Den amerikanska säkerhetstjänsten NSA har tagit hjälp av Danmark för att spionera på bland annat den svenska försvarsindustrin. Foto: Jordan Harrison / Unsplash.com
Erik Amnell
Publicerad i
#162
Lästid 3 min

USA:s underrättelsetjänst NSA har samarbetat med den danska underrättelsetjänsten i syfte att spionera på franska, norska, tyska, nederländska och svenska politiker. Det saknas information om hur många svenska politiker som blivit avlyssnade. För Sveriges del var avlyssningen också riktad mot Saab och svenska försvarsintressen som exempelvis Gripenprogrammet.

Uppgifterna härstammar från en hemlig utredning gjord inom Forsvarets Efterretningstjeneste (FE, Danmarks utlands- och militära underrättelsetjänst) och löd under kodnamnet Operation Dunhammer. En anställd inom FE varnade myndigheten om misstänkt spionage. Dock vidtog FE inte tillräckliga åtgärder och den anställde kontaktade därför FE:s tillsynsmyndighet för att låta dem undersöka saken närmare. Undersökningen utmynnade i en lång rapport som konkluderade att FE:s ledning underlåtit att följa upp och undersöka indikationer på spionage.

Efter avslöjandet tvingade försvarsminister Trine Bramsen fem personer att lämna FE samt att hon gjorde ett uttalande där hon påtalade att systematisk avlyssning av allierade är oacceptabelt. Frankrikes president kallar spionaget ”extremt allvarligt” och den norska premiärministern Erna Solberg kritiserar också spionaget. Sveriges statsminister Stefan Löfven har varit mildare i sina uttalanden och påtalat att det är en allvarlig händelse om det stämmer och att saken måste ”utredas vidare”.

Spionaget har skett i samarbete med USA:s nationella säkerhetsmyndighet NSA (National Security Agency) och har möjliggjorts genom att NSA fått tillgång till danska fiberoptiska kablar samt ett datacenter i Amager som använder datasystemet Xkeyscore – ett av världens mest avancerade övervakningssystem som gör det möjligt att spåra allt från e-posttrafik till vad människor skriver på sociala medier. Systemet är i första hand avsett för att leta efter terrorister men kan användas för att kartlägga all form av datatrafik på internet.

Visselblåsaren Edward Snowden, som tidigare arbetat med XKeyScore, sade i en intervju i The Guardian för över sju år sedan att han kunde sitta vid sitt skrivbord och avlyssna vem som helst – till och med presidenten – om han bara hade en personlig e-postadress till personen i fråga.

Huruvida detta uttalande stämmer är svårt att verifiera men att XkeyScore är ett kraftfullt övervakningssystem är det ingen tvekan om. Det är alltså bland annat detta system som Danmark och USA har använt för att spionera på sina allierade och däribland Sverige.

NSA:s programvara Xkeyscore kan användas för att avlyssna i princip vem som helst bara med hjälp av en e-postadress.

Enligt källor till Danmarks Radio har spionaget skett i samband med att det danska flygvapnet skulle köpa nya stridsflygplan, där bland annat svenska JAS-39 Gripen var en av kandidaterna. I slutändan köptes det amerikanska F-35 in. Uppgiften om att flygplansaffären skulle ha någon koppling till spioneriet har dock varken bekräftats eller dementerats.

Det är anmärkningsvärt hur lite denna spioneriaffär har uppmärksammats i Sverige. Förutom att avlyssningen riktades mot svensk försvarsindustri har alltså även ett okänt antal politiker, journalister och politiska aktivister fångats upp i avlyssningen. Det är inte svårt att föreställa sig det ramaskri som hade blivit om det var Kina som låg bakom spioneriet. Eller Putins Ryssland. Men nu var det USA. Och alla riksdagspartier är alltför uppbundna till EU och främst Nato för att våga sätta ner foten.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.