Kultur, nöje och vetenskap

Mild sillsallad med matjessill – perfekt till midsommar

En skål med sillsallad, garnerad med dill.
Foto: Siv Sandström
Siv Sandström
Publicerad i
#163
Lästid 1 min

Sill och sommar hör ihop. Här kommer en god sillsallad för frukost i det gröna eller till midsommarbuffén. Passar också utmärkt till utflykten i en mjuk tunnbrödsrulle.

Ingredienser

2 förpackningar matjessill (à 200-250g)
4 hårdkokta ägg
3 kokta kalla potatisar (mina var små så jag tog flera)
1 röd lök
3 dl gräddfil
4-5 msk majonäs
1dl finhackad dill, gräslök och persilja

Garnering
Dillkvistar
1/2-1 msk kapris (om man gillar det)

Så här gör du

1. Låt sillen rinna av väl. Skär den i 1/2 cm breda strimlor.
2. Skala äggen och hacka dem. Använd gärna en äggskärare.
3. Skala och skär potatisen i centimeterstora tärningar och finhacka löken.
4. Rör samman gräddfil, majonäs och finhackat kryddgrönt i en skål.
5. Tillsätt sill, ägg, potatis och lök och rör om väl med lätt hand.
6. Låt gärna sillsalladen stå kallt över natten och ”gotta till sig”.
7. Smaka av och salta om det behövs, garnera. Klart för servering!