Partinytt

Partinytt vecka 26

Veckans verksamhet i Umeå.

Verksamheten denna vecka kommer, föga överraskande, att handla om regeringskrisen i en rad avseenden:
1. Temat på veckans medlemsmöte nu på torsdag 1 juli kommer att ta upp
a) det senaste som hänt,
b) den långsiktiga bakgrunden till det som är allvarligare än ”bara” en regeringskris,
c) hur vi i Arbetarpartiet ska förhålla oss till det som händer.

2. Vi har skaffat oss ett polistillstånd för att kunna genomföra ett mindre offentligt möte på Renmarkstorget nu på lördag i syfte att nå ut till umebor och turister med våra kommentarer till regeringskrisen – vi ber er som kan att delta. Du som kan hjälpa till med det praktiska kommer till partilokalen 12.00. Övriga, som kan, sluter upp på Renmarkstorget cirka 13.00.

3. Huvudartikeln i det nya nummer av NyA (nr 163), som vi har publicerat idag tisdag (29 juni), är ett seriöst försök att beskriva bakgrunden till den djupare politiska kris som speglas i Stefan Löfvéns, och den övriga regeringens, avgång,

4. Vi har publicerat en rad blogginlägg på VK-bloggen rörande regeringskrisen. Dessa har blivit mycket lästa av både umebor och andra. Det senaste blogginlägget lades ut igår. I detta tar vi upp ett par aspekter som vi inte fick plats med i den tongivande artikeln i det senaste numret av vår tidning (nr 163).

5. Vi ber dig att redan ikväll logga in på NyA nr 163 och börja med att läsa artikeln ”Extra val till försvar av LAS – Nej till marknadshyror
Därefter ber vi dig att läsa vår senaste blogg genom att klicka på följande länk: https://blogg.vk.se/janhagglund/ 

Detta som mötesförberedelser. Om du inte kommer på veckans möte är det extra angeläget att du läser dessa två material om regeringskrisen.
Självklart innehåller det senast numret av NyA väldigt mycket mer. Det vi rekommenderar här har att göra med just regeringskrisen. 

Hur är vår hållning till krisen? Här är ett smakprov på de tankegångar som du kommer att hitta då du loggat in och läser det senaste numret av NyA:
Vår linje är ett Extra val där LAS och kollektivavtal försvaras, marknadshyror och skattesänkningar bekämpas. Vi kommer att göra det vi kan för att sätta press på S och V för att de ska gå till val på en sådan politik. Men det allra mest sannolika är att det inte blir något Extra val. Inget av de andra partierna vill att Sd och V ska gå framåt. Och detta är troligen vad dessa två partier skulle göra ifall det blev val just nu. Dessutom riskerar Liberalerna och Miljöpartiet att åka ur riksdagen. Då skulle Socialdemokraterna inte endast bli av med sin koalitionspartner. S skulle även tvingas försöka anpassa både Centern och Vänsterpartiet till sitt eget parti. Detta går bara inte.

Men det kan också bli ett regeringsskifte utan ett Extra val. Centern kan snabbt byta sida ifall Sd lovar att inte kräva inflytande över den budget för nästa år som då skulle utarbetas av M, C, Kd och L. Och Sd skulle kunna lova detta – om det endast gäller budgeten för nästa år (men inte mer). Det verkar som om Socialdemokraterna tror att de har Centern på sin sida. Men det har de inte. Annie Lööf är fackföreningarnas och arbetarpartiernas värsta fiende.

Läs vidare efter att du har loggat in. 

Nästa vecka, på torsdag 8 juli, kommer vi att organisera ett arbetsmöte. Då samlas vi på partilokalen för att skriva artiklar, och annat, till nummer 164 av vår tidning.
Vi kommer att lägga ut artiklar till nr 164 redan nästa vecka. Nummer 164 kommer att vara publicerad, i sin helhet, på fredag den 30 juli.

Men vi kommer att fortsätta att kommentera regeringskrisen på vår vk blogg, dagligen, om så skulle behövas. Dessa bloggar kommer även att återfinnas på NyA under rubriken ”bloggar”.

Lämna en kommentar