Lokalt och insändare

Vårdanställda i Västerbotten protesterar mot nedskärningar

Foto: Dag Lindgren (CC BY-SA 3.0)
Tomas Westerström
Publicerad i
#163
Lästid 1 min

I början av juni publicerades en insändare i Västerbottens-Kuriren och Folkbladet med rubriken ”Nedskärningar i vården måste stoppas”. Hela 29 anställda inom Region Västerbotten har undertecknat insändaren och ett flertal yrkesgrupper finns representerade: undersköterskor, sjukvårdsbiträden, sjuksköterskor, läkare och biomedicinska analytiker, för att nämna några.

Insändaren vänder sig mot förslaget att skära bort 400 sjukvårdsjobb medan coronapandemin fortfarande pågår, samtidigt som det finns en stor så kallad vårdskuld att arbeta av. ”Om vi var pressade redan innan pandemin så är det ännu värre nu. Ett år av nya rutiner, med fler omorganisationer, med schemaförändringar, med behov av ny kunskap om en ny sjukdom har kostat på. Många är slitna. Många behöver sin sommarsemester mer än på många år.

Att i det läget komma med förslag på att skära bort 400 sjukvårdsjobb är inte bara oförskämt mot oss på golvet. Det är dessutom kortsiktigt. Hur tror ni politiker att personal ska orka jobba kvar inom sjukvården? Hur tror ni att vi ska kunna värva nya unga att arbeta inom sjukvården?”, skriver undertecknarna.

Att så många, nästan 30 personer, undertecknat insändaren är imponerande. Detta protestinitiativ måste följas av fler.

Tomas Westerström

Undersköterska

Lämna en kommentar