Krönika

Fler uppvärmda bassänger med renat havsvatten

En fin skånsk strand. Foto: Mila
Veckans Nyheter
Publicerad i
#164
Lästid 4 min

Finns det möjlighet till detta? Det är kanske mycket dyrt att bygga sådana bassänger överallt i hela landet. Men de bassängerna är så fantastiska! Saltvattnet är så nyttigt för kroppen. Att bada i uppvärmt och renat havsvatten, uppe i norra Sverige. I mitten av Sverige. Nere i södra Sverige. Överallt. Det blir så avkopplande för kroppen. Så fantastiskt.

När jag flyttade till Sverige trodde jag att jag skulle frysa av kylan. Men det var väldigt trevligt. Klimatet är annorlunda än på Balkan. Temperaturerna är varken för höga eller för låga. Det är mer vind. Det är färre plötsliga förändringar av vädret.

Sanden på Falsterbo strand i Skåne är den vackraste jag någonsin sett. Den är så fin, vit och mjuk. Naturen är helt orörd. Det finns underbara träd, tallar som doftar finare än träd vid Medelhavet.

På Balkan är stränderna mer kommersialiserade. På många stränder i Balkan måste man betala för att vara där. Man måste beställa något att äta och dricka för att vara på någon strand.

I Sverige är stranden helt gratis. Det som jag läste var helt fascinerande för mig. Man kan övernatta en natt överallt i Sverige, utan att betala! Man kan bara komma och njuta av naturen, av havet. Det spelas inte hög musik från två olika restauranger som är bredvid varandra som i många turiststäder på Balkan. Så tråkigt! Här i Sverige finns det orörd natur. Vinden som blåser och ger en fantastisk känsla.

I Medelhavet är det så varmt. Solen är stark. Det finns många hotell bredvid stranden där endast hotellgäster kan komma in på hotellstranden. Här i Sverige har man lugn och ro på stranden. Det är så fantastisk. Om det finns en restaurang, är den inbyggd i naturen, man kan knappt se restaurang. Musik om den finns är lugn. Allt är rent och fint. Ingen kastar sopor på stranden.

Men det som jag tycker om är att havet i länder på Balkan är varmt, även på djupare vatten. Här i Sverige fryser jag i havet om jag går lite djupare. Här i Skåne i alla fall! Jag kan bara föreställa mig hur det är i norra Sverige.

De senaste tre åren har havet varit varmare än tidigare. Men jag kunde tyvärr fortfarande inte simma eftersom vattnet är så kallt där det är djupt. Jag kan inte simma i kallt vatten. Sedan funderade jag. Det skulle vara bra om någon kom på idén att bygga fina bassänger bredvid havet, att sätta havsvatten i dessa och värma lite. Att simma i havsvatten är så nyttigt för kroppen. Om Sverige inte har som plan att locka många turister och att förstöra den fina naturen med nya hotell med uppvärmt havsvatten, kan de bassängerna byggas utan att de är kopplade till hotell eller turistkomplex. De kan vara kopplade med stranden kanske. Bassäng bredvid stranden.

Bassäng i Landskrona. Foto: Mila

Jag funderade, funderade och började leta. Och hittade en sådan bassäng! I Landskrona. Vattnet är fantastiskt. Det är salt, renat havsvatten uppvärmt till 25 grader. Så skönt. Jag mådde så bra efter att jag simmade i bassängen med uppvärmt saltvatten.

Jag mådde som på semester i Grekland. Ännu bättre.

Om en sådan bassäng skulle kunna byggas på Falsterbo, den bästa strand jag har varit på i Sverige. Kanske bästa av alla de varma länder. Eller någonstans i norra Sverige.

Det är så bra klimat i Skåne på sommaren. Inte så supervarm men ändå varm. Det finns inte myggor. Det är fantastiskt. Med uppvärmda bassänger nära havet, så att man kan t ex simma i sådana bassänger och sedan sola på stranden, även när havet inte är så varmt, blir det ännu bättre stämning.

Jag vet inte hur det är i norra Sverige. Men jag tror att de ännu mer behöver sådana bassänger.

På Balkan finns det många platser med naturligt mineralvatten som är naturligt varmt och hälsosamt. Det finns sjukhus och rehabiliteringscenter som hjälper människor att rehabilitera efter sjukdom. Bassänger med varmt mineralvatten hjälper människor att bli friska. En sjuk människa kan gå dit med recept.

Jag tror att uppvärmt och renat havsvatten också skulle kunna vara hälsosamt på sjuka människor, som rehabilitering. Jag tycker att Sverige ska satsa på sådana bassänger. Både ute och inne. Mitt förslag är att varje stad vid havet borde bygga en sådan bassäng – inne och ute. Tänk hur människor som skulle bli nöjda med att ha känslan att bada i havet året runt!

Saltbad – bastu först och kallt vatten sedan (jag menar när man simmar i kallt hav) är kanske nyttigt för kroppen, men inte för alla människor. Det finns många människor som exempelvis på grund av hjärtproblem inte kan ens testa det.

Därför skulle bassänger med uppvärmt havsvatten vara perfekt! Jag hoppas att någon läser min artikel och kan investera och bygga en sådan bassäng. Inne eller ute – eller både och.

Mila från Balkan som bor i Skåne

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.