Att baka egna chokladbiskvier känns väldigt lyxigt – men är förvånansvärt enkelt! Här kommer ett recept som även går att använda om du vill ha citronbiskvier istället för choklad. Varje sats ger ca tio biskvier.
Ingredienser
Bottnar
300 g mandelmassa
2-3 äggvitor
Fyllning
100 g smör eller delikatessmargarin
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2-3 tsk kakao
Glasyr
125 g mörk blockchoklad
Om du hellre vill ha citronbiskvier:
Byt ut kakaon mot saften från en halv citron och rivet citronskal och den mörka chokladen i glasyren med vit choklad. Smaka av smörkrämen så att du får så surt som du vill ha, häll i mer florsocker ifall det blev för surt. Om du vill ha dem gula, blanda ned gul matkulör i glasyren.
Gör så här
1. Sätt på ugnen på 200 grader.
2. Börja med bottnarna. Riv mandelmassan. Blanda ner äggvitan till en smidig smet.
3. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut dem lite och sikta på ca 5 cm i diameter. På bilden nedan hade jag dubbel sats.
4. Grädda bottnarna i mitten av ugnen 10-12 minuter. De ska få lite färg och bli lite sega, inte hårda.
5. Lossa kakorna försiktigt och lägg dem på ett galler och låt dem svalna. Blir det kvar lite på pappret gör det inget – fyllningen ska ändå vara på den sidan.
6. Medan bottnarna svalnar börjar du med fyllningen. Rör ihop rumsvarmt fett, florsocker, vaniljsocker och kakao till en jämn kräm.
7. Bred fyllningen lite toppigt på undersidan av kakorna. Jag tyckte att ett lätt sätt att bre på krämen var med en sked. Låt dem stå i kylskåp i minst en timme.
8. Gör sedan glasyren, dvs smält blockchokladen. Ett enkelt sätt är att ta en liten kastrull ned några dl vatten i, sätta en djup tallrik eller skål som ”lock” på kastrullen och sätta chokladen i skålen. Låt vattnet koka och så smälter vattenångan chokladen. Se bild nedan.
9. Doppa kakorna i glasyren. Se till att fyllningen blir helt täckt. Chokladen ska inte vara för het.
10. Vrid varje kaka så att överflödig choklad kan rinna av. Ställ kakorna kallt.
11. Klart att servera!