Internationellt

Trump på kampanjstråket

Trump har rest till Ohio för sitt första kampanjmöte sedan den 6 januari. Foto: Shealah Craighead / Official White House Photo
Lars-Erik Utberg
Publicerad i
#164
Lästid 2 min

Den 26 juni höll Donald Trump sitt första offentliga kampanjmöte sedan sitt framträdande den 6 januari, då han uppviglade till stormningen av Kapitolium i Washington DC.

Efter stormningen av Kapitolium ställdes Donald Trump som bekant inför riksrätt för sin roll i att uppvigla till stormningen. I representanthuset röstade alla demokrater samt tio republikaner för att Trump skulle ställas inför riksrätt. När Trump skulle dömas av Senaten räckte dock inte rösterna till och Trump frikändes.

Försöker hämnas på sina motståndare

En av de republikaner som röstade för att åtala Trump heter Anthony Gonzales och representerar desltaten Ohio i Kongressen. Trumps kampanjmöte var förlagt till just Ohio. Detta för att hämnas på Anthony Gonzales och försöka få honom petad som kandidat i nästa års mellanårsval genom att stötta hans utmanare, Max Miller.

Under sitt tal fortsatte Trump att föra fram konspirationsteorin om att han blivit bestulen på valsegern i presidentvalet genom ett omfattande valfusk. Han pekade ut ”fake news”, techföretag som Facebook samt den radikala vänstern som sina fiender. Dessutom vädrade Trump sin besvikelse över att Högsta domstolen inte tagit parti för honom i de olika rättsprocesser som Trumps kampanjstab bedrev vad gäller valresultatet.

Trump sa inget rakt ut om att han tänkte ställa upp i nästa presidentval år 2024. Däremot antydde han en möjlig comeback med kommentarer som ”vi vann valet två gånger och det är möjligt att vi måste vinna en tredje gång” och ”de säger till mig att jag måste sluta blicka bakåt till 2020 och att jag kommer att vinna 2024”.

I övrigt handlade Trumps tal om illegal invandring och om hur dålig Biden är. Trump menade att USA blir förödmjukade inför sina fiender ute i världen på grund av Bidens svaga och ineffektiva ledarskap.

Rättsprocesserna mot Trump fortgår

Ett skäl till att Trump väntar med att säga något definitivt om huruvida han ställer upp i presidentvalet 2024 kan vara de olika rättsprocesser som just nu pågår mot honom. Åklagare på både delstats- och federal nivå håller just nu på att nagelfara alla Trumps skumraskaffärer (vilket vi skrivit om tidigare).

Dessutom verkar han för tillfället främst vara inriktad på att ta hämnd på de republikaner som han anser ha ”svikit” honom efter presidentvalet.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.