Partinytt

Partinytt vecka 31

1. Veckans politiska tema: Känd wahhabitisk-salafistisk ”gatupredikant” hoppar av

”Gatupredikanten” Anas Khalifa från Göteborg har gått ut offentligt och meddelat att han hoppat av från den wahhabitisk-salafistiska rörelsen. Detta är något unikt. Anas Khalifa är den förste avhopparen från de våldsbejakande islamistiska miljöerna i Sverige som vågar berätta offentligt om sitt avhopp. Och Khalifa skräder inte orden. Han säger idag att han ser på salafismen som en ”cancer” bland muslimerna. Han är även kritisk mot andra riktningar inom islam som inte har vågat ta striden mot de wahhabitiska salafisterna.

Anas Khalifa har, under minst 15 års tid, varit en central person bland de wahhabitiska salafisterna i Göteborg och Malmö. Han har bland annat jobbat tätt ihop med Abdel Nasser El Nadi, tidigare rektor för den s.k. Vetenskapsskolan och en av de sex imamer som greps av Säpo och utvisades i tre instanser 2019. Khalifas roll har varit att värva ungdomar, t.o.m. barn, till denna extrema tolkning av islam. Khalifas metod för att nå ut till ungdomar har byggt på en kombination av att han kan ”tugget” i invandrartäta områden och att han, på ett lättsamt och humoristiskt sätt, kunnat presentera extrema uppfattningar – alltifrån väpnad jihad till att muslimer inte ska fira att de gått ut gymnasiet.

I en 20 sidor lång intervju med stiftelsen Doku berättar Khalifa nu både om hur han värvades till salafismen, hur han fick en central roll inom denna rörelse i Sverige och varför han nu har hoppat av. I intervjun berättar Khalifa bland annat att han hade sett på Usama bin Laden som en hjälte och att han firade angreppet mot World Trade Center i New York den 11 september 2001. Khalifa hävdar att han aldrig själv direkt har uppmanat ungdomar att resa till Irak, Syrien, Somalia eller något annat land för att ansluta sig till våldsinriktade jihadistgrupper. Men han säger att han känner många av de som rest från Sverige och anslutit sig till bland annat IS / Daesh – och att han troligen inspirerat många av dessa att resa.

Khalifa är idag fortfarande muslim. Men han går inte längre till någon moské. Skälet är att salafisterna och Muslimska brödraskapet har stort inflytande på moskéerna i Sverige.
– Tyvärr finns salafismen nu i nästan alla stora moskéer i någon form. Och så är det Muslimska brödraskapet och det är bara män. Män som vill slå vakt om makt, besökare och pengar, säger han till Doku.

Khalifa är fortfarande aktiv på sociala medier. Men hans budskap idag handlar inte om att värva till extremism utan om att lära ungdomar att tänka själva och ifrågasätta. Khalifas avhopp kan förhoppningsvis stärka andra som vill hoppa av från salafismen – och få dessa att ta steget bort. Men även vanliga muslimer, som tidigare inte vågat säga emot salafisterna, skulle på sikt kunna stärkas.

Upplägget på torsdagens möte
17.45 Dörrknackning
19.00 Vi värvar prenumeranter samt skriver artiklar
20.30 Politisk rapport: Vi ser några korta videoklipp från Anas Khalifas extrema predikningar samt redogör för Khalifas berättelse om varför han nu har hoppat av från de wahhabitisk-salafistiska miljöerna i Sverige.

Uppkoppling via Zoom sker kl 20.25.

Inläsningsmaterial
* En artikel ur Expressen om Anas Khalifas avhopp. Klicka här.
* Artikeln ”Säpo signalerar fara – men folklig mobilisering krävs mot religiös extremism” i nummer 132-133 av Nya Arbetartidningen.

2. Nytt nummer av Nya Arbetartidningen

Ett rykande färskt nummer av Nya Arbetartidningen finns att läsa sedan i fredags. Vi rekommenderar alla medlemmar att läsa de två huvudartiklarna i tidningen. Dessa har följande rubriker:
* Bäddat för en ny regeringskris före jul? Löfven sitter kvar – men saknar majoritet för sin budget
* Myndighetschefer måste kunna ställas till svars i öppna och demokratiska val

Artiklarna utgör, tillsammans, en vidareutveckling och fördjupning när det gäller vår analys av krisen för det politiska systemet i Sverige. Vi presenterar också ett antal konkreta förslag på hur både det svenska partiväsendet och statsmaskineriet skulle kunna demokratiseras.

Lämna en kommentar