Umeå

Afghaner i Umeå höll manifestation mot talibanerna

Ett hundratal människor i Umeå demonstrerade mot talibanerna. Foto: Davis Kaza
Davis Kaza
Publicerad i
#165
Lästid 2 min

Söndagen den 22 augusti samlades ett drygt hundratal människor på Rådhustorget i Umeå i en manifestation till stöd för Afghanistans folk. Bakom manifestationen stod olika grupper och individer som motsätter sig talibanerna. Manifestationen i Umeå utgör en av många liknande manifestationer som genomförts på ett 20-tal orter runt om i Sverige.

Nya Arbetartidningen ställde ett antal frågor till några av arrangörerna bakom manifestationen i Umeå om varför de samlats.

– Först och främst vill vi rikta uppmärksamheten på de människor som behöver hjälp i Afghanistan. Det handlar främst om kvinnor och barn.
– Kvinnorna ska inte behöva återvända till hur det var på 90-talet då de tvingades bära burka och sjal.
– Men det är miljoner liv som är i fara. Det handlar om alla som haft samröre med den tidigare regeringen, militärer, journalister, artister och alla andra.

Arrangörerna ville också rikta ett antal krav mot den svenska regeringen.
– Sverige ska inte erkänna talibanernas regering så länge de inte bevisar att de ändrat sig och låter kvinnor jobba och utbilda sig, garanterar trygghet för journalister och skapar en regering som inkluderar alla.
– Vi vill också ha amnesti för alla afghaner som finns i Sverige och att Sverige ska hjälpa befolkningen som finns kvar i landet.
– Slutligen vill vi att Sverige aktivt ska arbeta inom FN för demokrati i Afghanistan.

Talarna på manifestationen talade på svenska, engelska och dari. Flera av talen var känslosamma och speglade den blandning av ilska och sorg som många afghaner i Sverige känner inför utvecklingen i hemlandet.

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.