Kultur, nöje och vetenskap

Testa något nytt – baka blåbärsbullar!

Siv Sandström
Publicerad i
#165
Lästid 2 min

Blåbärssäsongen är mer eller mindre över. Har du varit ute i bärskogen och plockat undrar du säkert vad du ska göra av allting. Då ska du testa att baka blåbärsbullar! Har du inte plockat några bär hittar du säkert påsar i frysdisken.

Ingredienser

175 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk havssalt
1½ dl socker
3 tsk stötta kardemummakärnor
ca 15 dl vetemjöl

Fyllning
250 g mandelmassa
1 äggula
150 g smör
½ dl socker
1 msk vaniljsocker
300 g blåbär, färska eller frysta
½ msk potatismjöl
ägg till pensling

Gör så här

1. Smula jästen i en bunke.
2. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
3. Rör ut jästen med lite av mjölken.
4. Tillsätt sedan resten av mjölken.
5. Gör tärningar av smöret och klicka ner det i mjölken.
6. Tillsätt salt, socker och kardemumma.
7. Rör ner mjölet efter hand och när degen börjat släppa från bunken, knåda i ca 10 minuter.
8. Jäs under bakduk i ca 50 minuter.
9. Gör nu fyllningen. Riv mandelmassan grovt (går bäst att riva om den fått stå kallt innan), blanda med äggula, smör, socker och vaniljsocker (spara äggvitan till penslingen).
10. Blanda blåbären med potatismjölet (blanda så sent som möjligt om bären är frysta).
11. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en ½ cm tjock, rektangulär kaka. 12. Bred på fyllningen och fördela blåbären.
13. Rulla ihop och skär i lagom stora bitar (jag fick 56 stycken). Lägg dem i pappersformar, låt jäsa på plåten i 45 minuter under bakduk.
14. Sätt ugnen på 225-250 grader beroende på din ugn.
15. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter, låt kallna på galler under bakduk.

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.