Internationellt

Två nya tunga rättsprocesser mot Donald Trump har inletts

Representanthusets talman Nancy Pelosi
Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, har drivit igenom att en kommission ska utreda Donald Trumps inblandning i stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)
Erik Amnell
Publicerad i
#165
Lästid 3 min

Processerna mot Donald Trump efter stormningen av Kapitolium i Washington DC den 6 januari i år fortsätter. I juli tillsatte den amerikanska Kongressen sin första fullständiga utredning av händelserna. Dessutom utreds Trumps företag, The Trump Organization, för skattebrott.

Den demokratiske kongressmannen Bennie Thompson är ansvarig för kongressutredningen kring stormningen av Kapitolium. Thompson är hård i tonen och är beredd att avsätta både medlemmar i kongressen och personal i Trump-administrationen om det kan bevisas att de deltog i upproret. Thompson har även sagt sig vara beredd att stämma de misstänkta som vägrar vittna eller på annat sätt delta i en eventuell rättegång. Det mest intressanta vittnet är den republikanske ledamoten i representanthuset, Kevin McCarthy, då denne talade med Trump i telefonen samtidigt som stormningen av Kapitolium pågick. Samtalet mellan de två kan göra det möjligt att visa vilken inställning Trump hade angående stormningen.

Vill utreda alla som samtalade med Trump den 6 januari

Men det är inte bara McCarthy som Thompson vill utreda, utan alla ledamöter i kongressen och medarbetare vid Vita huset som överhuvudtaget samtalade med Trump den 6 januari. Detta inkluderar även Trumps dotter Ivanka!

Ursprungligen ville Demokraterna tillsätta en oberoende kommission likt den som tillsattes efter 11 september-attackerna 2001. En sådan kommission har dock förhindrats av Republikanerna. Den kommission som leder utredningen har istället handplockats av Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi.

Utredningen saknar deadline utan kommer att pågå till dess att den är färdig. Dessutom kommer säkerhetstjänsten NSA, underrättelsetjänsten CIA och den federala polismyndigheten FBI att vara involverade. Thompson har även krävt att National Archives, en byrå som tillhandahåller information från Trumpadministrationen ska delta i utredningen.

The Trump Organization utreds för skattebrott

Donald Trumps huvudvärk slutar inte med kongressutredningen. Trumps företag, Trump Organization, och dess finanschef Allen Weisselberg utreds dessutom nu för skattebrott. Enligt åklagare har företaget under 15 års tid hjälpt höga chefer att undgå skatter genom att betala exempelvis deras hyror och deras barns undervisningsavgifter och dolt det för myndigheterna. Dessutom har Weisselberg själv undanhållit inkomster på 1,7 miljoner dollar (nästan 15 miljoner kr).

Åtalen är de första som väcks efter en längre tids utredning kring påstådda bedrägerier inom företaget. Inga av anklagelserna riktas mot Donald Trump personligen. Däremot har åklagare sagt att Trump har undertecknat vissa av de checkar som står i centrum för utredningen.

Trump och hans allierade har hävdat att utredningarna är politiskt motiverade. I ett uttalande hävdar Trump att det handlar om en politisk häxjakt. Under rättegångsförhandlingarna har åklagaren Carey Dunne besvarat detta på följande sätt: ”För att adressera vad fallet inte handlar om: det handlar inte om politik.”

Sedan stormningen av Kapitolium och den efterföljande riksrättsprocessen har Trump Organization förlorat en rad affärspartners. Skulle företaget dömas i den nu pågående processen riskerar ytterligare affärspartners att bryta samarbetet.

Dessa två processer läggs till den rad av tidigare rättsprocesser som inletts mot Donald Trump. Det är uppenbart att det amerikanska etablissemanget tänker se till att Trump straffas för sin roll i att hetsa fram stormningen av kongressbyggnaden Kaptiolium den 6 januari. 

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.