Inrikes

Vaccinmotståndare spred lögner längs Västerbottenskusten – likt ett virus

Fritjof Persson, tidigare medlem i nazistiska NMR, turnerar med budskapet att vaccinationerna mot coronaviruset utgör ett massmord.
Veckans Nyheter
Publicerad i
#166
Lästid 4 min

Lördagen den 11 september höll vaccinmotståndaren och konspirationsteoretikern Fritjof Persson från partiet ”Populisterna” möte i Robertsfors. Detta avslutade en serie på tre möten där Persson spridit sina verklighetsfrånvända budskap på olika platser i Västerbotten under augusti och september.

Perssons budskap är följande: Vaccinationerna mot coronaviruset kommer att leda till ett ”gigantiskt folkmord i Sverige och övriga världen” eftersom ”den som har tagit covidsprutan kommer att dö inom 1 – 4 år”. Persson påstår vidare att de som står bakom detta ”iskallt kalkylerade … Massmord” är grupper som ”svensk polis, SÄPO, åklagarmyndigheten, landstingen och riksdagen” samt ”Den Globala Kommunismen” plus ”Bankmaffian”. Dessa ”massavrättar idag sina slavar … ty vi befinner oss i slutet på nuvarande monetära cykel”.

Dessa citat är tagna direkt från den inbjudan som Persson skickat till alla ledamöter i Umeå kommunfullmäktige inför hans torgmöte i Umeå den 4 september.

Vem är då Fritjof Persson?

Persson har figurerat djupt inne i den konspirationsteoretiska undervegetationen under många år. Före coronapandemin ansåg Persson att ”massmordet” genomfördes med hjälp av 5G-tekniken. En djupdykning i hans konton på sociala medier avslöjar återkommande hets mot judar, homosexuella och svarta (som han kallar ”negrer”). Persson anser även att världen kontrolleras av ”bankmaffian” och att man bör investera sina pengar i guld.

Kombinationen av konspirationsteorier, hets mot bland annat judar samt talet om en ”bankmaffia” är direkt hämtad från nazismen! Faktum är att Persson under en tid varit knuten till nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR). Han kom dock att bryta med dessa. Skälet till brytningen var däremot inte att han mognat personligt och lämnat nazismen, utan för att han ansåg att deras ordförande har ett förnamn (Simon) som var för ”judiskt”.

Radikaliserade vaccinmotståndare

Söndagen den 5 september skrev Dagens Nyheter om antivaccinrörelsen. Rubriken var ”Forskare varnar: Risk för radikalisering bland vaccinmotståndare”. DN gav några exempel på hur antivaccinrörelsen agerar idag.

* Antivaccinrörelsen (som inte ska blandas samman med en förälder som är orolig för eventuella biverkningar för sitt barn) uttrycker sig inte som om befolkningen blivit vaccinerade. De säger istället att folk har fått en ”injektion”. Tanken är att försöka skrämma folk till att tro att de utsätts för ett experiment som, underförstått, kan sluta illa. Ordet injektion kan även associeras med avrättningar. I vissa delstater i USA avrättas folk med just gift-injektioner!

* I Rom finns det invånare som har tagit på sig gula judestjärnor i protest mot vaccinpass. De anser sig vara lika utsatta som judarna under Förintelsen!

* Det mest anmärkningsvärda uttalandet som DN lyfte fram gjordes just av ovan nämnde Fritjof Persson. Denne Persson har sagt att när svenskarna börjar fatta att folk börjar dö av vaccinet, då ska älgstudsaren fram ”så att vi kan skjuta hela bunten i riksdagen och Folkhälsomyndigheten”. Persson har blivit polisanmäld för detta uttalande.

Denna typ av uttalanden – där både typen av vapen och exempel på vilka som förtjänar att skjutas nämns vid namn – riskerar att tas på allvar av labila personer som uppfattar sig ha fått ett uppdrag från någon sorts ”auktoritet”.

”Kidnappar” namn och bilder

Fritjof Persson försöker även att ”kidnappa” andra personer för att ge legitimitet åt sig själv. I samband med mötet i Robertsfors hade Persson ”kidnappat” Anders Ygemans namn och bild på sina affischer. Intrycket för den som inte läste noga på affischen blev att Ygeman skulle delta i Perssons möte! Inför torgmötet i Umeå hade Persson ”kidnappat” namn och bild på Arbetarpartiets ordförande Jan Hägglund.

Bakgrunden till ”kidnappningen” var att Hägglund hört sig för med en representant för ”Populisterna” om de kunde packa ihop 30 minuter tidigare. De hade nämligen bokat talarstolen på Rådhustorget mitt i centrala Umeå under hela fyra timmar. Denna fråga var tillräcklig för att Persson skulle använda Hägglunds namn och bild i en video som syftade till att locka umebor till torgmötet den 4 september.
– Jag ska undersöka om jag kan vidta rättsliga åtgärder mot denne Persson för att han har använt mitt namn och min bild för sina extremistiska syften, kommenterar Hägglund det inträffade via sin blogg.

Lyssna själv

Avslutningsvis ber vi dig att lyssna på ljudfilen nedan. Den innehåller en halv minut av vad Fritjof Persson vräkte ur sig på Rådhustorget i Umeå.

Övrig information för att analysera Fritjof Persson kan med fördel inhämtas från nedanstående Twitter-inlägg, skrivet av Persson den 27 juli i år.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.