Kultur, nöje och vetenskap

Basilikabröd – perfekt till en god soppa

Foto: Siv Sandström
Siv Sandström
Publicerad i
#166
Lästid 1 min

Nu när hösten börjar komma passar det bra att värma sig med en god soppa. Och till soppan behövs ett perfekt bröd. Här kommer receptet på ett basilikabröd.

Ingredienser

12 marinerade soltorkade tomater
1 kruka basilika
50 g jäst
5 dl vatten (fingervarmt)
1 msk strösocker
1 tsk salt
2 msk olivolja
13-14 dl vetemjöl
1 ägg (till pensling)

Gör så här

1. Skär tomaterna i bitar och hacka basilikan.
2. Rör ut jästen i det fingervarma vattnet och tillsätt socker, salt och olja. Blanda i tomaterna och basilikan.
3. Arbeta sedan in mjölet lite i taget till en smidig deg, spara lite mjöl till utbakningen.
4. Låt degen jäsa under bakduk i ca. 30 minuter.
5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två delar. Forma till längder och dela varje längd i 16 bitar. Forma till runda bullar och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper.
6. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30-40 minuter.
7. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Pensla de färdigjästa bröden med lätt uppvispat ägg. Klipp ett kors i bröden.
9. Grädda mitt i ugnen i ca. 10 – 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.