Partinytt

Partinytt vecka 39

Veckans mötestema:

Hur ska de kriminella nätverken och klanerna bekämpas?

Natten mellan lördag och söndag har det återigen brunnit bilar i Umeå. Denna gång på Marieberg. För drygt ett år sedan spred sig bilbränder som en farsot i Umeå. Det handlade om Mariehem, Ålidhem, Tunnelbacken, Holmsund och Ersboda. Och nu har det alltså hänt igen. Förra gången framkom att bilbränderna orsakades av knarklangare. Bränderna var deras hämnd för att Polisen störde deras verksamhet. Det tog alltså Umeås befolkning som ett sorts gisslan för att sätta tryck på Polisen att vända bort blicken. Det är ännu inte klarlagt om det handlar om mordbränder även denna gång.

En sak är dock klar. De kriminella nätverken och klanerna har orsakat en av de större politiska debatterna de senaste åren. I denna debatt ingår de kriminellas allt större inflytande. Det tar sig många olika uttryck. Några exempel:

* Skjutningarna. Under de fyra månaderna maj-augusti i år skedde, i genomsnitt, minst en skjutning varje dag. Detta enligt Polisens statistik. Dessa skjutningar har inneburit att en person skjutits ihjäl och två skadats varje vecka under år 2021 (fram till den 15 september). Antalet skjutningar har legat på ungefär denna nivå sedan år 2017 då Polisen började föra denna typ av statistik. Under år 2020 skedde dessutom en ökning.

* Påverkan på kommunala verksamheter. Rapporten ”Finns det en tystnadskultur i Göteborg stad?” ger en skrämmande bild av hur kriminella nätverk och hederskulturella normer påverkar såväl anställda som olika verksamheter i Göteborg. Rapporten beskriver hot mot anställda, chefer som tystar anställda som slår larm samt anställda som tvekar att polisanmäla hot. Tidigare kom oroväckande rapporter från vissa förorter till Göteborg där de kriminella gängen satt upp vägspärrar och kontrollerat alla som skulle in och ut ur vissa bostadsområden – inklusive kommunens personal!

På veckans möten ska vi diskutera hur denna utveckling ska kunna vändas och hur samhället ska kunna skydda sig mot kriminalitet, garantera medborgarnas säkerhet samt försvara de lagar som utmanas av hederskulturens normer. Arbetarpartiets alternativ bygger på kvarterspoliser och fotpatrullerande poliser – inte en militarisering av polisen som vissa moderata politiker har föreslagit.

Inläsningsmaterial

– Läs artiklarna ”Kriminella nätverk och hederskultur äter sig in i kommunal verksamhet” och ”Utkast till ett åtgärdsprogram mot kriminella nätverk och klaner” i senaste numret av Nya Arbetartidningen (nr 166).

– Se Sveriges ende kvarvarande integrationspolis Ulf Boström tala om hur gängkriminaliteten kan bekämpas:

YouTube player

Vi fullföljer utdelningen av Umebladet

Vi vill börja med att tacka alla som ställde upp och delade ut Umebladet under den gångna helgen och som delar i detta nu. Vi är mellan 70-80 personer som hjälpts åt att dela ut ett Umeblad till 20 000 hushåll. För oss är det här ett sätt att rycka till oss initiativet i den valrörelse som kommer att bli ovanligt lång, hård och komplicerad. Det är också ett steg på vägen mot en riksspridd veckotidning.

Under veckan kommer vi att fullfölja utdelningen. Alla som kan dela ut ett extra område – kanske lite mindre denna gång – ska höra av sig till Partilokalen på 090-19 47 34 eller 090-19 47 35. Vi kör mer än gärna ut bladen till Dig!

Lämna en kommentar