Kultur, nöje och vetenskap

En magisk present – en riktig feelgood för barn

Foto: Marie Salomonsson
Marie Salomonsson
Publicerad i
#168
Lästid 2 min

Så fint att få recensera en nyutgiven barnbok. För böcker behövs till barnen. Riktiga böcker, med sidor att bläddra i tillsammans, färgglada bilder som lockar och en riktig person som läser för barnen, som interagerar.

För att min recension ska bli riktigt trovärdig, så lånar jag några barn från min gamla förskolegrupp. Åtta stycken 4- och 5-åringar blir mina medrecensenter.

Jag sitter där, känner hur pedagoghjärtat vaknar. Närvaron i ögonblicket. Förväntansfulla blickar runt mig. Barnen makar sig närmare, vill titta närmare på bilderna. Texten har flyt, är lättläst. Lättlyssnad för barnen också. Handlingen kretsar kring barnen Mia och Erik. De möts i samma butik för att köpa födelsedagspresenter, ovetandes om att de senare kommer att ses på den gemensamma kompisen Filips 8-årskalas. Detta är feelgood för barn, med fina ingredienser som barn gillar: Glada ögon, en magisk present, pratande djur, kalas, vänner.

En sak är säker. Bra betyg till boken, för den bjuder in. Så många möjligheter till ömsesidighet, samverkan, att gestalta, levandegöra tillsammans. Vi härmar papegojan Pepis entoniga pipspråk. Vi jamskriker när en bok faller på katten Moses svans. Vi svänger med snablarna som elefanterna i djurboken på bokhandeln. Vi diskuterar viktiga saker som: “Vet du att min farmor tittar på mig med glada ögon”, “Och jag ser på mina vänner med glada ögon också” och “Då känns det bra”.

Barnen vill berätta om olika lekar som de lekt på egna kalas och vi hurrar för ett barn som fyllde 5 år precis igår. Filip i boken får alltså en magisk dagbok av Mia i födelsedagspresent. Det magiska består i att allt man önskar och skriver i boken, det kan man faktiskt få.

Vi provar också, låtsasskriver med fingrarna, önskar. Många av barnen önskar just en katt, som katten Moses eller andra djur. Någon önskar att alla sagofigurer skulle finnas på riktigt.

Om jag skulle önska vore det nog fler levande, icke-digitala berättare för alla barn, stora som små. Fler sago- och dramastunder på förskolan. Återkommande biblioteksbesök för barnen. Speciellt för barn som kämpar med språket. Fler godnattsagor med kärleksfull tillvänjning av bokstävers magi, språkets härlighet och bokgemenskap. Så gärna mer feelgood av den här sorten tack!

En magisk present (2021)
Förlag: BoD – Books on demand, Stockholm, Sverige
Författare: Kristina Jovanic, Kristina Stevanovic och Gordana Krstic

Lämna en kommentar