Politiska rapporter

Strejk bland lagerarbetare på Amazon i Tyskland

Amazons lager i den tyska staden Leipzig. Foto: Medien-gbr (CC BY-SA 3.0)
Peter Ericsson
Publicerad i
#169
Lästid 2 min

I början av november gick lagerarbetare hos e-handelsföretaget Amazon i Tyskland ut i strejk. Inledningsvis strejkade lagerarbetare i städerna Leipzig och Bad Herzfeldt. Senare anslöt sig även arbetare vid Amazon i städerna Werne, Rheinberg, Graben och Koblenz till strejken. Strejken pågick under tre dagar.

Fackförbundet Verdi, som organiserar lagerarbetarna, uppmanar nu sina medlemmar vid Amazon att strejka under ”Black Friday”. Tyskland är Amazons näst största marknad i världen, efter USA, och företaget har 28 000 anställda i landet. Företaget har en historia av att vara fackföreningsfientliga.

Bakgrunden till strejken är att Amazon inte genomför de löneökningar som lagerarbetarna har rätt till enligt kollektivavtalet inom branschen – löneökningar som andra arbetare inom handeln i Tyskland har fått. Amazon har lovat att höja ingångslönerna för sina anställda till 12 Euro i timmen från och med juni. Men så har alltså inte skett. De anställda är också missnöjda med att de inte har fått några coronabonusar, vilket betalats ut på många andra arbetsplatser.

Fackförbundet Verdi har stridit för att dess medlemmar som arbetar åt Amazon ska få bättre löner och arbetsvillkor sedan 2013. I november i fjol strejkade exempelvis uppåt 2 500 anställda under rea-helgen ”Prime Day”.

Strejkerna har under åren satt press på Amazon, vilket resulterat i att lönerna och arbetsvillkoren förbättrats. Men än idag tjänar lagerarbetare vid Amazon generellt mindre än andra lagerarbetare i Tyskland. Det har även rapporterats om en dålig arbetsmiljö inom Amazon, där anställda behandlats som robotar och inte tillåtits ta pauser för att gå på toaletten eller att ens tala med sina arbetskamrater.

Amazon gjorde en vinst på hela 8,1 miljoner dollar under första kvartalet 2021. Under 2020 slog Amazon vinstrekord. Pengar finns alltså till löneökningar.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.