Vi tipsar

Tips på tre dokumentärer att se

Foto: Faksimil SVT
Frank Pettersson
Publicerad i
Lästid 2 min

SVT Play har ett stort arkiv med intressanta dokumentärfilmer som du inte får missa. Här är tre tips på bra dokumentärer som du kan se just nu. Vänta dock inte för länge, filmerna byts ut med jämna mellanrum.

Det var en gång ett Irak  

Vill du lära dig mer om varför USA:s krig i Irak la grunden till IS framgångar? På SVT Play kan du se en enastående brittisk dokumentär i fem delar. Den börjar med en debatt mellan amerikanska och irakiska ungdomar, en debatt som spelades in två veckor före USA:s anfall på Irak år 2003. Därefter följer unika intervjuer och personliga arkivbilder. Dokumentären illustreras med filmer inifrån Irak, före, under och efter kriget. Det är intervjuer med irakiska kvinnor och män, samt amerikanska fotsoldater. Irakier berättar om förhoppningar de hade på att USA skulle befria dem – förhoppningar som snabbt grusades. Föräldrar till omkomna amerikanska soldater berättar om sin sorg, en CIA-chef som ledde förhören med Saddam Hussein tvivlar idag på krigets nytta. Denna prisbelönta dokumentär visar både krigets verklighet och livet under IS skräckvälde.  

https://www.svtplay.se/dokument-utifran-det-var-en-gang-ett-irak

Afghanistans dyrköpta fred  

En fransk dokumentär från år 2020, ett år före talibanernas segertåg i Afghanistan. Denna film speglar flera olika sidor av verkligheten i Afghanistan 20 år efter USA:s invasion år 2001. Efter miljarder i bistånd, över 200 000 döda och abnorma militära kostnader är landet mer utarmat med fler svältande barn. Se dokumentären med sund skepsis gentemot de politiska ledare och ”experter” som uttalar sig.  

https://www.svtplay.se/video/26615062/afghanistans-dyrkopta-fred

Sång till Bergslagen  

Vill du vila upp dig från krig och elände? Dokumentären Sång till Bergslagen är en oerhört vacker, långsam film om vardagens ljuspunkter. Vi får följa årstidernas växlingar med människor och djur i Bergslagen. Gamla människor som fortfarande eldar med ved, ett halvt sovande barn som smeker den sovande hundens mage, stålarbetaren som matar masugnen, humlan som tillsammans med flugan suger nektar ur en blomma. Ja, den är melankolisk. Det kan alla människor få vara någon gång då och då. Unna dig denna!  

https://www.svtplay.se/video/29462084/sang-till-bergslagen

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.