Nöje

Sven-Ingvars – ett av de stora banden inom svensk dansbandsmusik

Sven-Ingvars, på den tiden det begav sig.
Veckans Nyheter
Publicerad i
#169
Lästid 3 min

På 1960- och 70-talen fanns det vissa artister och band som det var ”inne” att gilla, som Rolling Stones, Beatles, Jimi Hendrix och Creedence Clearwater Revival för att nämna några. Det fanns även artister som ansågs vara lite ”töntiga” att gilla om man avslöjade det öppet för sin omgivning. Ett sådant var dansbandet Sven-Ingvars, som jag var väldigt förtjust i redan vid 10 års ålder (född 1956).

Sven-Ingvars bildades i orten Slottsbron i Värmland. Året var 1956. Vid bildandet var bandet en mix av pop- och rockband med inslag av folkvisor. Medlemmarna när gruppen bildades var Sven-Erik Magnusson (sång, gitarr, klarinett och saxofon), Ingvar Karlsson (dragspel, bas och elgitarr) samt Sven Svärd (trummor). Bandet utökade så småningom med två medlemmar. 1958 tillkom Rune Bergman på bas, och 1962 anslöt sig Sven-Olof Petersson på saxofon. Dessutom hade bandet under en kort period 1962 Marianne Nilsson som sångerska.

Sven-Ingvars första spelning var i Segmons Folkets Hus i juni 1956. År 1959 valdes Sven-Erik Magnusson till Värmlands rockkung. Gruppens stora genombrott kom dock först 1961 med låten Te dans mä Karlstatöserna. I november samma år gick låten in på Radio Nords Topp 20-lista, där den låg kvar under totalt elva veckor och som bäst låg på andra plats.

Riktigt kända över hela Sverige blev bandet när de fick medverka med samma låt i radioprogrammet Frukostklubben. Sven-Erik Magnusson sjöng på värmländska och blev snabbt en stor idol bland tonårsflickor.

Sven-Ingvars nådde väldigt stora framgångar under mitten på 1960-talet. Debuten på Svensktoppen kom 1964 med låten Fröken Fräken som direkt gick in på första plats. Redan veckan därefter gick Min gitarr direkt in på andra plats på samma lista. Och under de följande åren var det väldigt vanligt att bandet hade flera låtar på Svensktoppen samtidigt. Som mest hade bandet hela sex olika låtar på Svensktoppen samtidigt under 1966! Sven-Ingvars ligger tvåa på listan över artister som haft flest melodier på Svensktoppen med 55 låtar. På första plats ligger Sten & Stanley med 61 låtar.

1967 gjorde Sven-Ingvars ett misslyckat försök att spela in en långfilm. Filmen hette Under ditt parasoll och sågades totalt av kritikerkåren. Även biopubliken svek. Bandet kom att förlora flera miljoner på filmen och blev skuldsatta för en lång tid framöver.

Sven-Ingvars kom igen 1971 med ett hyllat album där låtarna var tonsättningar av Gustaf Frödings dikter. Men under 1970-talet var bandets storhetstid över. Skivorna sålde inte lika bra som förr och framgångarna på Svensktoppen blev allt färre.

Bandet gjorde även en comeback under 1990-talet, och kom bland annat in på Svensktoppen med låten Två mörka ögon 1991. Låten låg på listan i hela 71 veckor.

Bandets storhetstid var dock under 1960-talet. Mina egna favoriter med Sven-Ingvars, som också råkar vara de absolut första låtarna som jag hörde med bandet, är Säg inte nej, säg kanske och Kristina från Vilhelmina. Båda är från 60-talet – och båda kan jag texterna till utantill!

Rock-Frasse

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.