Politiska rapporter

Lönedumpning och bristande arbetsmiljö vid bygge av viktiga batterifabriken i Skellefteå

Byggnads hotar med stridsåtgärder vid bygget av fabriken. Foto: Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Göran Sandberg
Publicerad i
#169
Lästid 2 min

På den batterifabrik som Northvolt håller på att uppföra utanför Skellefteå arbetar för närvarande 2 000 arbetare från 50 olika länder. Enligt fackförbunden på plats så lär det finnas ungefär 250 olika företag inom byggområdet. Av arbetsstyrkan är merparten, 1 500 personer, från andra länder. Fackliga företrädare uppskattar att mellan 600 och 750 arbetare jobbar för avtalslösa företag. Det har framkommit att många arbetare får löner för under 100 kr per timme, med långa arbetsdagar och sex dagars arbetsvecka. Dessutom saknar många försäkringar i händelse av sjukdom eller arbetsskada.

Enligt den facklige ombudsmannen och regionala skyddsombudet för Byggnads, Pierre Pettersson, utnyttjas människor och det finns en ovilja att ta ansvar för den situation som råder. Fackförbunden Elektrikerna och Byggnads menar att Northvolt inte har kontroll över vilka som arbetar där och under vilka förutsättningar de gör det.

Northvolt menar att man är en arbetsplats som har tecknat centrala avtal med bland annat IF Metall. Dessutom har man kollektivavtal med de större företagen som verkar på byggplatsen.

Northvolts representant Anders Thor, som är ansvarig för samhällsrelationer vid Northvolt, säger att ”på en arbetsplats med mer än 2 000 anställda, uppstår det tyvärr brister”. Vidare förklarar han att man arbetar med sina underleverantörer när det uppstår problem och oegentligheter. Fackförbunden å sin sida har känt sig motarbetade då de inte fått tillräckligt med gehör för sina synpunkter. Det har kommit till en punkt där fackförbunden är beredda att vidta stridsåtgärder. Byggnads varnar för att det kan bli fråga om blockad mot varuleveranser.

Byggnads Pierre Pettersson anser att något måste göras redan nu för att komma till rätta med problemen med tanke på att det om två år kan vara 4 500 arbetare och annan personal på plats.

De framkomna uppgifterna om bl a bristande arbetsmiljö förändrar inte behovet av denna och andra batterifabriker.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.