Politiska rapporter

NHL skakas av sexuella övergrepp på spelare

En tidigare spelare anklagar en ledare inom Chicago Blackhawks för sexuella övergrepp. Foto: Sarah A. (CC BY-NC-ND 2.0)
Olof Kristmansson
Publicerad i
#169
Lästid 3 min

Den nordamerikanska hockeycirkusen och 3-miljarder-dollar-industrin NHL skakas av skandaler rörande grova sexuella övergrepp. Övergreppen är utförda av tränare, där spelare som befinner sig i beroendeställning av tränarna och klubbarna varit offer.

Just nu håller en fruktansvärd skandal, som tystats ned sedan 2010 inom laget Chicago Blackhawks att komma fram. En ung spelare trädde fram och anklagade lagets videocoach, Brad Aldrich, för att utsatt honom för grova sexuella övergrepp. Frågan diskuterades vid ett möte med Chicago Blackhawks ledning som beslutade att inte starta en utredning eftersom detta skulle kunna ge klubben dålig publicitet under slutspelet 2010.

Det året lyckades Chicago Blackhawks vinna slutspelet och Brad Aldrich fick sitt namn ingraverat i Stanley Cup-pokalen och tilldelades den prestigefulla ring som ges till mästarlaget. Först tre veckor efter Stanley Cup-segern agerade klubbledningen, men då genom att erbjuda Aldrich möjligheten att säga upp sig istället för att bli utredd. Resultatet blev att ingenting hände och de sexuella övergreppen tystades ned.

Efter att den idag 31-åriga spelaren själv i maj i år gått ut i media för att berätta om händelserna från 2010, samt stämt hockeyklubben, har det genomförts en oberoende utredning. Denna har slagit fast att Blackhawks ledning mörklade händelserna 2010 och att de förtigit dem sedan dess. Utredningen har även visat att Brad Aldrich förgrep sig på ytterligare ett offer kort efter det att klubbens dåvarande president valt att inte ta ärendet vidare.

Hittills har utredningen resulterat i att NHL har utdelat böter på motsvarande 17 miljoner kronor till Chicago Blackhawks. Klubben har också avskedat sin general manager Stan Bowman samt vice presidenten Al MacIsaac. Bra, men kan tyckas drygt 10 år för sent.

Aldrich inte ensam

Tyvärr är inte Brad Aldrich det enda exemplet på sexuella övergrepp inom hockeycirkusen. Det pågår just nu även en rättsprocess gällande misshandel och sexuella övergrepp i Kanada mot hockeytränaren Bernie Lynch. Lynch har bland annat har tränat barn och ungdomar i Sverige, och detta under flertalet år. Som ungdomstränare i Sverige skickade Lynch sms med grovt sexuellt innehåll till spelare i 14-årsåldern.

Bernie Lynch. Foto:
mark6mauno (CC BY 2.0)

Efter att åtalet mot Lynch blev känt i Kanada gick en 50-årig kanadensisk man ut och berättigade om de övergrepp han utsattes för av Lynch för 33 år sedan. Lynch utreddes av polis redan i mitten av 1990-talet. I den utredningen framkom att flera spelare ansett att Lynch ”inte skall träna barn”.

Gemensamt för dessa två exempel är att hockeyklubbarnas intresse av att vårda sitt ”varumärke” har inneburit att unga spelare som befunnit sig i beroendeställning har utsatts för sexuella övergrepp under lång tid. Tystnadskulturen har inneburit att förövarna gått fria medan offren tvingats leva med men för livet. Att dessa skandaler nu dras fram i ljuset är inte en dag för tidigt.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.