Vetenskap

Stress ökar risken för stroke – men med rätt rehabilitering kan den som drabbats bli återställd

Stress och högt blodtryck ökar risken för stroke. Foto: Ryan Lash / Fight The Stroke
Agneta Björk
Publicerad i
#169
Lästid 2 min

År 2019 var det ca 25 700 svenskar som drabbades av stroke. Det finns en tydlig koppling mellan förekomsten av stroke och utsatthet för stress. Även högt blodtryck utgör en riskfaktor.

För den som drabbas av en stroke finns hjälp att få. Hjärnans förmåga att återhämta sig och övervinna skador som uppstått efter en stroke är bättre än vad många tror.

Blodproppar i hjärnan och hjärnblödningar kallas med ett ord för stroke. Det är globalt den näst vanligaste dödsorsaken, och dessutom invalidiseras årligen en stor mängd människor genom att en stroke sätter någon hjärnfunktion ur spel.

Högt blodtryck utgör den största faran men också rökning, övervikt, diverse hjärtsjukdomar och diabetes ökar risken för stroke. Motion minskar istället risken för stroke.

Trots att hjärnan är kapabel att bilda nya nervceller, kan ett område som förstörts inte växa ut igen. Men på några veckor växer nya blodkärl in i de förstörda delarna. Nya nervceller följer kärlen och ”koloniserar” det skadade området. Genom rehabilitering kan de nya cellerna stimuleras till att börja kommunicera med varandra och på så sätt kan den förmåga som försvunnit vid stroke återställas.

Om skadorna i en viss del av hjärnan är för stora finns andra möjligheter. Då kan andra nervceller i närheten överta den funktion som de förstörda cellerna hade. Tack vare denna flexibilitet hos hjärnan återfår den drabbade i bästa fall de funktioner som försvann i samband med hjärnskadan. I flera hjärnområden bildas det kontinuerligt nya nervceller som rör sig ut i hjärnan för att ingå i nya nätverk.

Både mental aktivitet som tänkande och problemlösning samt fysisk aktivitet ökar bildandet av nya hjärnceller. Därför är rehabilitering så viktig efter en stroke.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.