Politiska rapporter

Hedersproblematik bland förskolebarn i Malmö

Malmö stad har kartlagd hedersproblematik bland förskolebarn. Foto: Charlotta Wasteson (CC BY 2.0)
Johan Roslin
Publicerad i
#169
Lästid 2 min

Genom samtal med personal på 13 kommunala förskolor har Malmö stad utfört en kartläggning av hedersproblematik i förskolan. Detta har kommunen gjort för att ta reda på vilka problem som finns och hur personalen kan få hjälp att hantera dessa.

Det visade sig att tolv förskolor hade uppmärksammat olika exempel på hur barnen lever under begränsningar från sina föräldrar. Det kan vara saker som att flickor inte får visa benen, måste bära slöja eller att föräldrarna tycker att flickor och pojkar inte ska leka med varandra.

Det förekom även grövre vittnesmål som att personal på en förskola hade anmält ett misstänkt fall av könsstympning. Vid ett annat tillfälle hade personalen misstänkt att föräldrarna planerade att ett kusinpar på en förskola skulle gifta sig.

Antingen har föräldrar sagt till personalen att deras barn exempelvis inte får visa olika delar av sin kropp eller så kontrollerar barnen sig själva i vetskap att de inte får göra vissa saker för sina föräldrar. Det fanns också fall då personalen upplevt att en broder fått i uppgift att kontrollera hur hans syster på samma förskola betedde sig.

De kartläggningar som tidigare gjorts när det gäller hedersförtryck har koncentrerat sig huvudsakligen på högstadieskolor och gymnasieskolor runt om i landet. Men den här undersökningen från Malmö visar att även barn långt ner i åldrarna utsätts för hedersrelaterade begränsningar. Den här typen av undersökningar är otroligt viktiga för att få en bild av hur utbrett hedersförtrycket är och borde utföras på fler förskolor och skolor över hela landet. Detta som ett led i att bekämpa hedersrelaterat förtryck och våld.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.