Foto: Siv Sandström
Siv Sandström
Publicerad i
#170
Lästid 1 min

Nu när vi gått in i adventstider börjar det vara ”okej” att baka julkakor. Vi börjar lite försiktigt med en variant på klassiska kärleksmums – fast med saffran! Det här goda receptet har jag lånat från Lindas bakskola och matskola.

Ingredienser

3 ägg (rumstemperatur)
2½ dl strösocker
1 påse saffran
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
150 g smält smör
1 dl mjölk

Glasyr
50 g smält smör
1 msk vaniljsocker
4½ dl florsocker
2-3 msk pressad citron

Garnering
Kokosflingor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke.
  3. Blanda saffran, vetemjöl och bakpulver. Rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Vispa ihop allt till en slät smet.
  4. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 20 x 30 cm.
  5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca. 20 – 23 minuter. Låt den kallna i formen.
  6. Gör nu glasyren: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden vätska så den blir lagom bredbar.
  7. Bred ut glasyren över den kalla kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna.
  8. Skär kakan i rutor med en vass kniv.
×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.