Nu när vi gått in i adventstider börjar det vara ”okej” att baka julkakor. Vi börjar lite försiktigt med en variant på klassiska kärleksmums – fast med saffran! Det här goda receptet har jag lånat från Lindas bakskola och matskola.
Ingredienser
3 ägg (rumstemperatur)
2½ dl strösocker
1 påse saffran
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
150 g smält smör
1 dl mjölk
Glasyr
50 g smält smör
1 msk vaniljsocker
4½ dl florsocker
2-3 msk pressad citron
Garnering
Kokosflingor
Gör så här
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke.
- Blanda saffran, vetemjöl och bakpulver. Rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Vispa ihop allt till en slät smet.
- Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 20 x 30 cm.
- Grädda kakan mitt i ugnen i ca. 20 – 23 minuter. Låt den kallna i formen.
- Gör nu glasyren: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden vätska så den blir lagom bredbar.
- Bred ut glasyren över den kalla kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna.
- Skär kakan i rutor med en vass kniv.