Politiska rapporter

Eritreaner, etiopier och somalier demonstrerade för fred och självbestämmande

Jan Hägglund (AP) talar på demonstrationen i Umeå den 12 december. Foto: Anton Hultdin
Lars-Erik Utberg
Publicerad i
#170
Lästid 1 min

Uppåt 300 människor från Eritrea, Etiopien och Somalia samlades till en gemensam demonstration i Umeå den 12 december. Demonstrationen skedde mot bakgrund av det tilltagande våldet på Afrikas horn.

Efter en kort marsch genom Umeå centrum hölls tal på Renmarkstorget. Kärnan i budskapet handlade om att uppmana västvärlden, och speciellt forna kolonial- och imperialistmakter, att hålla sig utanför konflikterna. Problemen och konflikterna måste lösas av människorna som bor i regionen.

Arbetarpartiets Jan Hägglund var inbjuden att tala på Renmarkstorget. Hägglund berättade om varför han och Arbetarpartiet hade motsatt sig invasionerna av Afghanistan 2001 och Irak 2003.

– Vi stödde inte Talibanerna och vi stödde inte Saddam Husseins diktatur, sa Hägglund. Vi demonstrerade för att vi ansåg att västvärlden måste sluta att angripa andra länder.
– Folket i Etiopien, men även folken i de andra staterna på Afrikas horn, ska själva få bestämma sin utveckling. Utan tvång.

Hägglund avslutade sitt anförande med orden ”Hands off Etiopien, hands off Eritrea, hands off Somalia” – till rungande applåder.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.