Politiska rapporter

Julstämning på torgmöte för renare luft i Umeå

Arbetarpartiet höll torgmöte om den hälsofarliga luften i Umeå. Foto: Veronica Nordenström
Lars-Erik Utberg
Publicerad i
#170
Lästid 2 min

Luftkvaliteten i centrala Umeå är en av landets sämsta. År 2021 ser dessutom ut att kunna slå rekord när det gäller överskridanden av miljökvalitetsnormen för kvävedioxid. Behovet av att minska luftföroreningarna i Umeå och därmed förbättra umebornas hälsa var det centrala temat på Arbetarpartiets torgmöte den 11 december.

I centrala Umeå rådde julstämning, varför Arbetarpartiets representanter hade tomteluvor på sig. De politiska talen kompletterades med diktuppläsning. Umeborna bjöds på glögg och uppmanades att skriva på för tre krav som skulle kunna förbättra luften i centrum:
* Samordnade varutransporter för att minska lastbilstrafiken i centrum,
* Ökad turtäthet och lägre biljettpriser i syfte att locka bilägare att ta bussen,
* Stadsplaneringen måste syfta till minskade utsläpp.

Umeå kommun har haft för höga halter av kvävedioxid i luften sedan mätningarna påbörjades år 2003. Höga halter av kvävedioxid ökar risken för lungcancer, hjärt- och kärlsjukdomar, astma och demenssjukdomar som Alzheimers. Problemen i Umeå beror till viss del på stadens placering i en ”grubba”: under kalla vinterdagar då det inte blåser lägger sig den kalla luften som ett ”lock” över Umeå och håller kvar avgaserna i marknivå. Detta väderfenomen kallas för inversion. Det kan inte makthavarna i Umeå påverka.

Det makthavarna däremot kan göra något åt är trafiksituationen i centrum. Men trots att kommunen fick order av regeringen att komma till rätta med luftföroreningarna redan för 15 år sedan är det mycket lite som hänt. Kommunen sätter sin tilltro till statligt finansierade ringleder som ständigt försenats.

Under några år av milda vintrar har det framstått som om problemen varit på väg att lösa sig själva. Men årets kallare vinter har alltså visat hur illa läget egentligen ser ut.

Även om julstressen var påtaglig var det många umebor som stannade och skrev på namninsamlingarna för bättre luft och tog sig en kopp glögg.

Förutom torgmötet genomfördes namninsamlingar även utanför ett antal köpcentra i Umeå.

Patrull på Coop Forum, Ersboda. Foto: Lars-Erik Utberg

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.