Kultur, nöje och vetenskap

Julrulltårta – lika god som godis

Foto: Siv Sandström
Siv Sandström
Publicerad i
#170
Lästid 2 min

Rulltårta är ett fikabröd som hängt med i många år. Så enkelt, så gott. Här kommer en variant som är anpassad för julbordet. Receptet ger 20-24 skivor.

Ingredienser

3 ägg
0,5 g saffran (en påse)
1½ dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning
200 g rumsvarmt smör eller margarin
1½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao

Gör så här

1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Täck en långpanna med bakplåtspapper. Vik så du får en lagom hög kant på papperet och vik hörnen så det blir tätt. Se bilden nedan.

3. Vispa ägg, saffran och socker pösigt.
4. Blanda mjölsorterna och bakpulvret (sikta gärna mjölet) och rör ner i äggsmeten.
5. Bred ut smeten på papperet i långpannan ända ut i hörnen.
6. Grädda mitt i ugnen i ca 5 min. Det går snabbare än man tror, håll koll genom ugnsluckan!
7. Lägg en bakhandduk på diskbänken med ett bakplåtspapper ovanpå, strö sedan ut strösocker i ett tunt lager på papperet.
8. Kolla kakan. Prova med en sticka om du är osäker. Du vill inte att det fortfarande är smetigt. Om den inte är klar än stoppar du in kakan i ugnen igen.
9. Vänd plåten upp och ner så att kakan landar på det sockrade bakplåtspapperet. Det gäller att vara snabb så den inte landar på köksgolvet!
10. Dra försiktigt bort pappret från kakan. Vill det inte lossna, pensla med kallt vatten på pappret och dra försiktigt av det. Lägg nu tillbaka långpannan ovanpå kakan och låt den svalna.
11. Blanda samman de fyra ingredienserna till fyllningen.
12. Bred fyllningen över hela kakan då den har kallnat.
13. Rulla ihop kakan från långsidan. Ta hjälp av bakplåtspapperet som kakan sedan ska vara inrullad i, med skarven neråt.
14. Rulla även in den i bakhandduken.
15. Förvara kallt.

Lycka till!

Lämna en kommentar