Nöje

Frågesport – vad kommer du ihåg av 2021?

Vad kommer du ihåg från det gångna året?
Veckans Nyheter
Publicerad i
#170
Lästid 5 min

År 2021 blev, liksom 2020, ett händelserikt och omtumlande år. Året inleddes med stormningen av Kapitolium i USA och avslutades, för svensk del, med att Magdalena Andersson blev dubbelt först: första kvinnliga statsminister och första regeringschef att regera med en budget framförhandlad av SD. Vad kommer du ihåg av allt som hände däremellan?

Maila in dina svar till redaktion@nya.nu eller skicka ett vykort till Nya Arbetartidningen, Box 7001, 907 02 Umeå och var med och tävla om två biobiljetter! Vi behöver dina svar senast den 14 januari 2022.

1. Donald Trump ställdes inför riksrätt för andra gången den 13 januari i år. Vilken åtalspunkt använde representanthuset mot honom?

A. Uppvigling
B. Maktmissbruk
C. Förhindrande av kongressens arbete

Fyra unga män med likadana skjortor
Proud Boys? Foto: John Mathew Smith (CC BY-SA 2.0)

2. Vilken av nedanstående grupper deltog inte i stormningen av Kapitolium den 6 januari i år?

A. Boogaloo Bois
B. Oath Keepers
C. Proud Boys
D. Boyz II Men

3. I Coronakommissionens första delrapport lämnade kommissionen kritik mot många svenska institutioner för den senfärdiga och röriga reaktionen mot coronapandemin 2020. Vilken instans ansåg kommissionen hade ansvaret för situationen?

A. Folkhälsomyndigheten
B. Regeringen
C. Sveriges kommuner och regioner

4. Åren 2009-2010 svepte ”Svininfluensan” över världen och 300 000 människor dog i sviterna av sjukdomen. I Sverige och Finland drabbades vissa av narkolepsi som en ovanlig biverkning av influensavaccinet Pandemrix. Vilken annan grupp misstänks också ha löpt högre risk att drabbas av narkolepsi?

A. Mottagare av det kanadensiska vaccinet Arepanrix
B. Mottagare av det amerikanska vaccinet Celvapan
C. Personer som smittades av ”Svininfluensan”

En vaccinspruta
Foto: Grook Da Oger (CC BY-SA 3.0)

5. I början av året skapades den första fackföreningen vid IT-jätten Google. Fackklubben startade med 226 medlemmar i både USA och Kanada. Men vad heter Googles moderbolag, som även gett namn åt den nya fackföreningen?

A. Alphabet
B. Meta
C. Symbol

6. Anti-vaccinationsrörelsen grundar sig på en rad konspirationsteorier. En av de ledande personerna bland svenska ”anti-vaxxare” heter Linda Karlström. Hon är anhängare av en annan konspirationsteori. Vilken?

A. Hon förnekar att Förintelsen har ägt rum
B. Hon tror att de spår som flygplan lämnar på himlen är s.k. ”Chem-trails” som innehåller mystiska kemikalier
C. Hon anser att USA och världen styrs av den ”djupa staten” och ett nätverk av djävulsdyrkande pedofila kannibaler

7. En välrenommerad moské och teologiskt institut i Egypten, Al-Azhar, har utfärdat ett påbud som förbjuder muslimer att bli medlemmar i en specifik organisation. Vilken?

A. Röda Khmererna
B. Muslimska brödraskapet
C. Röda korset

Al-Azhar-moskén i Egypten
Al-Azhar-moskén i Egypten. Foto: Daniel Mayer (CC BY-SA 4.0)

8. Statsminister Stefan Löfven tvingades avgå strax före midsommar. Skälet var att Vänsterpartiet tagit initiativ till en misstroendeomröstning i riksdagen. Vilken politisk fråga låg bakom misstroendeförklaringen?

A. Försämringarna av lagen om anställningsskydd (LAS)
B. Öppningen för fri hyressättning i nyproduktion
C. Sänkningen av värnskatten
D. Ingen särskild, Nooshi Dadgostar ville bara djävlas

9. I nästa års valrörelse kommer ett nytt parti att ställa upp i val i flera kommuner och regioner. Partiet har kopplingar till Muslimska brödraskapet och dess ledare har haft samröre med turkiska fascister. Vad heter partiet?

A. Kulör
B. Spektrum
C. Nyans

10. I år har en rad kommuner runt om i Sverige uppmätt höga halter av giftiga ämnen i dricksvattnet. I de flesta kommuner är halterna under gränsvärdena men i många andra mäts de inte alls. Vad kallas kemikalierna?

A. Diväteoxid
B. PFAS
C. Trefas

11. I våras avslöjades att en reporter vid Sveriges Radio haft en personlig relation till en religiös extremist. Reportern hade även gjort ett flertal nyhetsinslag om extremisten för SR. Vem var extremisten?

A. Mullah Omar
B. Helge Fossmo
C. Raad Al-Duhan

12. När George Floyd dödades av poliser i Minneapolis ifjol ledde detta till en nytändning för rörelsen Black Lives Matter och en rad demonstrationer genomfördes runt om i USA. I år dömdes polismannen som höll sitt knä mot George Floyds huvud. Vad hette han?

A. Harry Callahan
B. Kyle Rittenhouse
C. Derek Chauvin

Grafittimålning med George Floyd

13. Nya Arbetartidningen har presenterat ett utkast till program mot den organiserade brottsligheten. Vad utgör ett nyckelinslag i detta program?

A. Fotpatrullerande kvarterspoliser kombinerade med nattvandrare
B. Visitationszoner i utsatta områden
C. Det ska bli lättare att avlyssna misstänkta gängkriminella
D. Nolltolerans mot brottslighet

14. I somras drabbades Tyskland, Belgien, Nederländerna och Luxemburg av stora översvämningar. Många forskare tror att denna typ av extremväder kommer att bli vanligare. Varför?

A. Jorden roterar snabbare vilket påverkar vattenflödena
B. Utsläppen av växthusgaser har ökat den globala medeltemperaturen
C. Månens dragningskraft har blivit starkare och skapat kraftfullare tidvatten

15. Hur mycket pengar har USA spenderat på militära insatser för att besegra Talibanerna och Al-Qaida under landets 20-åriga ockupation av Afghanistan?

A. 2 000 000 000 dollar
B. 20 000 000 000 dollar
C. 2 000 000 000 000 dollar

16. Hur många dagar tog det för talibanerna att ta tillbaka Afghanistan efter att de amerikanska styrkorna inledde sin reträtt?

A. 90 dagar
B. 50 dagar
C. 10 dagar

Amerikanska soldater går ombord på flygplan
Amerikanska soldater åker hem. Foto: U.S. Army photo / Sgt. Ry Norris (CC BY 2.0)

17. I diskussionerna kring vaccinen mot covid-19 talas det mycket om antikroppar. Men immunförsvaret innehåller fler delar än så. Vilket av följande svarsalternativ utgör inte en del av immunförsvaret?

A. B-celler
B. Excel
C. T-celler

18. Lars Vilks dog tragiskt i en trafikolycka den 3 oktober. Hans liv utgjorde ett bevis på att de våldsbejakande islamisterna lyckades åsidosätta yttrandefriheten i Sverige. Vilken känd svensk kulturpersonlighet ansåg 2012 att Vilks fick ”skylla sig själv” då han dödshotades av islamistiska extremister?

A. Horace Engdahl
B. Maud Olofsson
C. Täppas Fogelberg

19. I april blossade konflikten mellan Israel och Palestina upp igen. Sammandrabbningarna blev de blodigaste sedan 2014. Den utlösande faktorn var att den israeliska staten börjat vräka palestinier från sina hem i en av Jerusalems stadsdelar. Vad hette stadsdelen?

A. Kaba
B. Sheikh Jarrah
C. Al-Aqsa

Dimma, dis och ett kolkraftverk i fjärran
Foto: Jonathan Kemper / Unsplash.com

20. I höstas hölls klimatmötet COP 26 i Glasgow. För att hejda ökningen av världens medeltemperatur vid 1,5 grader i slutet av detta århundrade krävs att utsläppen av växthusgaser minskar dramatiskt fram till år 2030. Hur mycket måste utsläppen minska för att klara 1,5-gradersmålet?

A. 25 procent
B. 40 procent
C. 55 procent

Bild på en gråhårig man med kostym som talar i mikrofon.
Ny förbundskansler? Foto: M. Krefting (CC BY-SA 3.0)

21. Socialdemokraterna (SPD) gick segrande ur det tyska valet. Vad heter SPD:s kandidat till posten som förbundskansler, som nu ska efterträda Angela Merkel?

A. Franz Beckenbauer
B. Rudi Völler
C. Olaf Scholz

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.