Politiska rapporter

Första åtalet mot en person som deltagit i IS/Daesh krigsförbrytelser i Syrien

Bilder ur bevismaterialet från rättegången.
Agneta Björk
Publicerad i
#171
Lästid 2 min

En 49-årig kvinna från Västsverige är den första att ställas inför rätta i Sverige för krigsförbrytelser genom användandet av barnsoldater. Kvinnan nekar till brott.

Målsägande är en av hennes söner som tros ha dödats i Syrien år 2017. Enligt åtalet har hon medverkat till att han användes som barnsoldat av bland andra Islamiska Staten / Daesh från det att han var 12 år till det att han fyllde 15 år.

Under första rättegångsdagen presenterade åklagaren Reena Devgun bland annat ett antal chattar mellan kvinnans äldste son och en närstående i Sverige, där sonen berättar om livet i Syrien. I en av chattarna skriver han: ”Mamma vill inte åka, de vill dö här”. Han berättar också att hans yngre bror, som åtalet gäller, är i ”träningsläger” vilket åklagaren menar är en del av indoktrineringen och utbildningen av barnsoldater inom IS.

Foto från utredningen.

Det skickas också bilder på den yngre brodern där han ses hantera vapen klädd i militärkläder. På en av bilderna poserar han iklädd stridssele bredvid ett lik. Då uppgavs han vara 13 år. På en annan bild, skickad av en äldre bror till en anhörig, visar att pojken fått en allvarlig krigsskada. ”Snälla, skicka inte ut honom igen, han är bara ett barn”, svarar den anhöriga.

Åklagaren har även lyft fram IS/Daesh interna dokument, som beslagtagits av den amerikanska koalitionen, som bevis. Den yngre sonen omnämns där som soldat och när han dog publicerade en av IS/Daesh mediekanaler en dödsruna där han beskrevs som en martyr. Skulden för sonens tragiska öde, anser åklagare, ligger på den 49-åriga kvinnan – hans egen mor.

Kvinnan och hennes sju barn anlände till Syrien i början av 2013. Hon påstår att hon blivit lurad till Syrien av sin tidigare man. Maken dog i Syrien redan 2013, innan IS utropade sitt kalifat.

Åklagaren hävdar att den åtalade kvinnan delade terrorgruppens ideologi och rimligtvis borde ha förstått vart hon var på väg. Maken hade tidigare predikat i en moské i Västsverige och har sammankopplats med flera IS-resenärer. Han stod även för sina åsikter öppet på sin hemsida.

Säpo bedömer att ca 300 individer lämnat Sverige för att ansluta sig till IS / Daesh och andra terrorgrupper i Irak och Syrien. Av dessa har ca 150 återvänt. Sverige har stuckit ut internationellt genom att dessa inte har kunnat ställas inför rätta. Rättegången mot den 49-åriga IS-kvinnan måste följas av åtal mot långt fler av de som anslöt sig till IS/Daesh och som återvänt till Sverige.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.