Vetenskap

Varför utvecklar människor beroenden?

Nikotin är en av de mest beroendeframkallande substanserna för människor. Foto: Jennifer Peyton (CC BY 2.0)
Veckans Nyheter
Publicerad i
#171
Lästid 2 min

Många människor i vårt samhälle har någon form av beroende. Det kan handla om mer vardagliga beroenden som kaffe, socker, sex, spel eller mat. Men även om olika former av droger som nikotin, alkohol, heroin eller cannabis. Det gemensamma för alla ovan nämnda är att personen upplever en känsla av upprymdhet, avslappning samt välbehag.

Jag personligen som mångårig rökare och kaffedrickare märker detta väldigt påtagligt i mitt dagliga liv. Började röka redan i 14–15 årsåldern samt dricka kaffe från ungefär 18–20 års ålder.

I den mänskliga hjärnan finns det ett belöningssystem i form av ett ämne som kallas dopamin. Detta spelar en avgörande roll i att utveckla ett beroende hos en person. Belöningssystemet i hjärnan uppstod mycket tidigt i människans utveckling. Mat, dryck och även sex ger belöningar på grund att vi utför en handling som gynnar både vår överlevnad samt fortplantningen.

Samma belöningssystem triggas även av andra substanser. För exempelvis en rökar innebär varje ny cigarett att en stor mängd dopamin frigörs i hjärnan. Detta ger personen ett välbehag samt även njutning. Får vår rökare däremot inte tända sin cigarett kan det ge ett stort obehag i form av abstinens.

De fem mest vanebildande ämnena är koffein, alkohol, nikotin, heroin samt kokain. Beroendet som dessa skapar kan vara både psykiskt och fysiskt. Det psykiska beroendet kan ta sig uttryck i att personen måste få i sig ämnet igen för att slippa abstinens. Den fysiska delen kan exempelvis handla om det välbehag som uppstår och som gör att man vill få i sig ämnet igen.

Det kan vara svårt att bryta ett beroende. Ofta behövs professionell hjälp. Själv har jag både provat med nikotintuggummi och gått rökavvänjning på en tobakspreventiv mottagning. Men till min egen frustration röker jag fortfarande cirka tio cigaretter per dag. Och så var det kaffet…

Rock-Frasse

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.