Politiska rapporter

Småbarn förgiftas av cannabis

Cannabis har gradvis legaliserats i Kanada. Foto: Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Frank Pettersson
Publicerad i
#171
Lästid 2 min

En ny studie visar att det skett en kraftig ökning av antalet småbarn i Kanada som förgiftas av cannabis. Sedan 2016 har har 522 barn i provinsen Ontario tvingats uppsöka akutsjukvård efter att de blivit förgiftade av cannabis. För 19 barn har det krävts intensivvård för att rädda deras liv. Inget barn har dött.

Detta har skett som en konsekvens av den stegvisa legaliseringen av drogen i Kanada. Studien, som publicerats i den medicinska tidskriften JAMA Network Open, visar även att antalet barn under 10 år som behandlas på akuten, relaterat till cannabisförgiftning, har ökat med nio gånger jämfört med före legaliseringen av cannabis (SR). 

Den stegvisa legaliseringen i Kanada innebar att det i oktober 2019 blev lagligt att sälja cannabis i ätbara produkter som krämer, kakor och godis. I den amerikanska delstaten Colorado, där ätbar cannabis är lagligt, har man vid ett sjukhus kunnat se en ökning av unga som överdoserat cannabis just i ätbara produkter (Accent).

Denna rapport är ytterligare ett argument till att säga nej till legalisering av cannabis. Andra rapporter pekar återkommande på andra negativa hälsoaspekter av en legalisering. Även de allra yngsta ungdomarna skulle få ännu lättare tillgång till knarket i och med en ökad langning. Naturligtvis med en rad skadliga effekter.

Flera politiska ungdomsförbund vill legalisera

Trots allt fler rapporter som pekar på de negativa konsekvenserna av att legalisera cannabis har de flesta politiska ungdomsförbund i Sverige, enligt tidningen Accent, blivit allt mer ”liberala” i sin syn på droger. Nedan är en sammanställning:

■ Moderata ungdomsförbundet (MUF) vill legalisera cannabis helt, och avkriminalisera annan narkotika för eget bruk.

■ SSU, socialdemokraternas ungdomsförbund, vill ”förutsättningslöst utreda” frågan. Flera av SSU:s distrikt vill legalisera.

■ Centerns ungdomsförbund (CUF) vill avkriminalisera, samt ”i förlängningen se en legalisering av all narkotika”.

■ Miljöpartiets ungdomsförbund, Grön ungdom, vill avkriminalisera innehav av alla narkotikaklassade preparat för eget bruk.

■ Liberalernas ungdomsförbund (LUF) vill avkriminalisera och reglera all narkotika. Cannabis anser man borde säljas av licenserade återförsäljare.

■ Vänsterpartiets ungdomsförbund, Ung Vänster, vill avkriminalisera eget narkotikabruk, men är motståndare till legalisering av cannabisförsäljning.

■ Kristdemokratisk ungdom (KDU) anser däremot att innehav och bruk av narkotika ska vara förbjudet – men öppnar för en utredning.

Sverigedemokraternas ungdomsförbund Ungsvenskarna svarade inte på Accents enkät.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.