Politiska rapporter

Trump-advokater bötfällda för missbruk av rättssystemet

Lin Wood är en av advokaterna som bestraffats på grund av oetiskt beteende. Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)
Lars-Erik Utberg
Publicerad i
#171
Lästid 2 min

Nio advokater som företräder en grupp Trumpvänliga republikanska politiker blev i december bötfällda av en federal domare i USA. Bakgrunden är att advokaterna försökt stämma staden Detroit och delstaten Michigan för påstått valfusk i presidentvalet i november 2020 – men helt utan att kunna presentera några bevis för sina påståenden.

Advokater i USA får inte bete sig hur som helst utan har formella förpliktelser att vara sanningsenliga i sin framställan av sin sak och framföra sina mål i god tro. De advokater som inte följer de regler som finns kan bestraffas både av domstolarna och av sin delstats juridiska samfund. Om det juridiska samfundet utesluter någon förlorar denne sin rätt att vara advokat.

Den federala domaren Linda Parker i Michigan ansåg att de nio Trumpvänliga advokaterna hade ”agerat fullständigt oansvarigt” och ”hänsynslöst missbrukat rättssystemet”. Advokaterna dömdes därför till 175 000 dollar i böter, varav 153 000 betalas till staden Detroit och övriga 22 000 till delstaten Michigan.

Några av advokaterna försökte komma undan genom att distansera sig och hävda att de haft en begränsad inblandning i stämningarna om valfusk. Andra fortsätter att föra vidare lögnen om omfattande valfusk.

Domen är den andra i sitt slag. I november dömdes två advokater i Colorado också för att ha missbrukat rättssystemet på ett liknade sätt. Även dessa tvingades böta 175 000 dollar.

Domare Linda Parker har skickat ärendet vidare till advokaternas respektive juridiska samfund så att dessa skall kunna vidta disciplinära åtgärder.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.