Inrikes

Demonstranterna mot vaccin i Stockholm marscherade ihop med våldsinriktade nazister i NMR

Nordiska Motståndsrörelsen på demonstration i Falun 2017 Foto: Edaen (CC BY-SA 4.0)
Veckans Nyheter
Publicerad i
#172
Lästid 4 min

Den 22 januari genomfördes en demonstration i Stockholm under parollen ”Ja till frihet – nej till vaccinpass”. Lägg märke till att demonstrationen inte genomfördes under parollen ”Bekämpa coronapandemin genom ökad information om vaccin – men nej till vaccinpass”. Många, om inte de flesta, som deltog är nämligen emot vaccinationer över huvud taget.

Arrangörerna bakom demonstrationen i Stockholm bryr sig inte om alla de drygt 15 000 som dött i covid-19 bara i Sverige! Initiativtagarna var den så kallade ”Frihetsrörelsen” – en organisation med en lång rad kopplingar till högerextremism både i Sverige och bl a USA.

På demonstrationen i Stockholm deltog den våldsinriktade nazistorganisationen Nordiska Motståndsrörelsen (NMR), det högerextrema partiet Alternativ för Sverige samt nätverket Det Fria Sverige.

  • NMR:s banderoller tilläts hänga precis intill talarstolen – av arrangörerna!
  • Alternativ för Sverige markerade sin närvaro genom flygbladsutdelning som de sedan lade ut bilder från – på sin Facebooksida. Alternativ för Sveriges bakgrund är främst det av SD uteslutna ungdomsförbundet SDU. Skälet till uteslutningen var att SD, i sin strävan efter att distansera sig från nazister, inte lyckades rensa ut de enskilda nazisterna inom sitt ungdomsförbund. Det fanns för många nazister. Så i oktober 2015 tvingades Jimmie Åkesson m.fl. i SD:s partiledning utesluta hela ungdomsförbundet. Detta nazistspäckade tidigare ungdomsförbund utgjorde kärnan i Alternativ för Sverige.
  • Organisationen Det fria Sverige grundades av personer som har sina rötter inom bland annat nazistorganisationerna Svenska Motståndsrörelsen (dagens NMR) och Svenskarnas Parti.

”Säg mig vem du umgås med, och jag ska säga dig vem du är” – I

Organisationen ”Frihetsrörelsen” grundades av allt att döma någon gång i början av 2021. På nästan alla offentliga arrangemang som organisationen stått bakom har högerextrema organisationer deltagit. ”Frihetsrörelsens” manifestationer har marknadsförts flitigt i högerextrema och konspiratoriska alternativmedier som Nya Dagbladet och NewsVoice – ofta av rörelsens ledande personer själva.

”Frihetsrörelsen” genomförde även en 1 maj-demonstration ifjol. I samband med detta skapades en ”skyddsstyrka” av s.k. ”starka män” som gick längst fram i demonstrationen. I anslutning till detta började den s.k. ”Frihetsrörelsen” även att hämta fler och fler idéer från den amerikanska högerextrema miljön, bland annat från ”Sovereign Citizen”-rörelsen. Denna har genomfört flera våldsdåd mot både polis och andra myndighetspersoner i USA. Sovereign Citizen-rörelsen anser att det själva har rätt att bestämma vilka lagar de ska följa eller inte följa, plus att de inte har någon skyldighet att betala skatt.

”Säg mig vem du umgås med, och jag ska säga dig vem du är” – II

”Frihetsrörelsen” innehöll redan från början en tydlig antisemitisk (judehatande) ådra. Exempel:

  • En av förgrundsgestalterna inom ”Frihetsrörelsen” har medverkat i en antisemitisk (judehatande) Youtube-kanal där hon talat om familjen Rothschild som en del i en maktelit som hon anser får ”härja över jorden precis som de vill”. Namnet Rothschild används som ett kodord för ”alla” judar inom antisemitiska (judehatande) miljöer.
  • Enligt tidningen Expo jämställde en medlem från Nordiska Motståndsrörelsen demokrati med ”judisk makt” i en av ”Frihetsrörelsens” sociala medier. En av förgrundsgestalterna bakom ”Frihetsrörelsen” tackade för kommentaren!

Två av förgrundsgestalterna inom den s.k. ”Frihetsrörelsen” – Max Winter och Filip Sjöström – deltog dessutom på en högerextrem bokmässa i oktober 2021. Filip Sjöström höll ett tal där han bland annat sa följande:
”Vi har alla något gemensamt här i dag, vi vill förändra samhället till någonting bättre…” (Källa: Expo).

Kommentar:
De enda personer som står på högerextrema bokmässor, där även nazister återfinns, och talar om att de har ”något gemensamt” är personer som själva hyser högerextrema åsikter och sympatier.

Nazisternas, och andra högerextremisters, syfte med att ta över och bygga ut anti-vaccinrörelsen är att sprida ett hat mot myndigheterna och underminera deras arbete. Inte genom seriös kritik och konstruktiva förslag i syfte att förbättra samhället. Syftet är att skapa instabilitet. På detta sätt påminner – om än i mindre skala – den s.k. Frihetsrörelsen om den pöbel som stormade Kapitolium i USA. Detta är inte att undra på. ”Frihetsrörelsen” har hämtat mycket inspiration från de högerextrema kretsarna i USA.

Kom ihåg: De som demonstrerade i Stockholm den 22 januari demonstrerade, medvetet, tillsammans med den högerextrema rörelsen inklusive de våldsinriktade nazisterna i NMR. Detta bör inte glömmas – varken av de som deltog eller av oss andra.

Lämna en kommentar