Politiska rapporter

IF Metall avsätter lokal fackordförande med förtroendeuppdrag inom SD

SSAB i Luleå
SSAB:s stålverk i Luleå, där Ulf Karlström (SD) hade valts till ordförande för en av områdesgrupperna. Foto: Torbjörn Tapani (CC BY-SA 3.0)
Göran Sandberg
Publicerad i
#172
Lästid 2 min

I slutet av 2021 valdes Ulf Karlström till ordförande för IF Metallklubben vid avdelningen Råjärn på SSAB i Luleå. Den 25 januari beslutade IF Metalls förbundsstyrelse att avsätta Karlström med hänvisning till att denne även innehar kommunala förtroendeuppdrag för Sverigedemokraterna, vilket IF Metall centralt anser inte är förenligt med förbundets stadgar.

Ulf Karlström hade valts in som ordförande i en av områdesgrupperna inom verkstadsgruppen på SSAB i Luleå. Den övergripande klubbordföranden för IF Metall vid SSAB är socialdemokraten Tomas Karlsson. I en nyhetsartikel i Norrländska Socialdemokraten (NSD) sa Karlsson att han respekterade medlemmarnas val. Han sa att han talat med Ulf Karlström och ansåg att denne står för förbundets grundvärderingar, vad gäller mänskliga rättigheter med mera.

Ulf Karlström själv bekräftade att IF Metall medgett att de inte ifrågasatte hans värdegrund. Det som lett fram till avsättningsbeslutet har enligt Ulf Karlström att göra med hans uppdrag som lokalpolitiker för SD.

IF Metalls inställning är att det inte går att inneha förtroendeuppdrag för SD och IF Metall samtidigt. IF Metall anser att SD:s värderingar inte står i överrensstämmelse med förbundets värderingar som grundas på allas lika värde. Dessutom påstod IF Metall att Karlström har dubbla roller, vilket strider mot förbundets stadgar.

Jesper Pettersson, pressansvarig på IF Metalls förbundskontor, förklarade att det i liknande fall som detta brukar sluta med ett ömsesidigt resonemang där personen i fråga avsäger sig något av uppdragen. Det fackliga eller det politiska. Beslutet att ta ifrån Karlström det fackliga förtroendeuppdraget togs alltså den 25 januari. Jesper Pettersson betonade att det inte rör sig om något uteslutningsärende, utan enbart om att ta ifrån Karlström uppdraget.

Ulf Karlström har funderat på hur han ska agera efter IF Metalls beslut. Han tänker ta kontakt med en jurist och tala med medlemmarna som har valt honom. Hur konflikten kommer att sluta får framtiden utvisa. Ett rättsligt efterspel kan inte uteslutas. Karlström är trots allt vald i demokratisk ordning av medlemmarna.

Men ett är säkert: den socialdemokratiska metoden att bekämpa SD:s inflytande inom facket med odemokratiska och byråkratiska metoder – istället för att mobilisera medlemmarna, exempelvis till försvar av den hotade anställningstryggheten – riskerar att slå tillbaka på S själva.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.