Nöje

Sten & Stanley – det andra stora dansbandet från 1960-talet

Skivan "I lust och nöd" med Sten & Stanley kom ut 1965.
Veckans Nyheter
Publicerad i
#172
Lästid 2 min

På 1960-talet var det främst två dansband som ”krigade” om att ha flest låtar på Svensktoppen. Jag har i en tidigare artikel skrivit om Sven-Ingvars. Nu är det dags för rivalerna: Sten & Stanley. Vi flyttar oss tillbaka till början av 60-talet – till hur det hela började.

Sten & Stanley bildades i Karlskoga. Året var 1962. Bandet bestod från början av Sten Nilsson på sång, Stanley Granström på gitarr, Ebbe Nilsson på orgel och piano, Per Nilsson på bas och Bo Carlén på trummor. Sten, Ebbe och Per Nilsson var för övrigt alla bröder. Bandets första offentliga spelning inför publik var i Degerfors den 17 mars 1962.

Den första LP:n hade titeln ”Guns of Bofors” och släpptes 1963. Skivan innehöll endast instrumentala låtar med titlar som till exempel ”Wiggy Woggie”, ”Hey, pretty girl”, ”Take the ’A’Train” samt ”Guns of Bofors”. Den första låt som bandet hade på Svensktoppen hette ”I lust och nöd” som låg totalt 15 veckor på listan 1965, med bland annat en förstaplats som bästa placering.

Sten & Stanleys mest kända låt är dock ”Jag vill vara din, Margareta” som låg på skivan Bella Bella från 1976. Låten har inte bara blivit något av en signaturmelodi för Sten & Stanley. Be någon nynna på en dansbandslåt och chansen är stor att det blir just ”Jag vill vara din, Margareta”.

Men bandet har producerat en lång rad andra låtar som letat sig in på topplistorna. Inget annat band har haft lika många låtar på Svensktoppen som Sten & Stanley, som kommit in på Svensktoppen hela 61 gånger! Några kända låtar är ”Tjo och tjim och inget annat”, ”Grindslanten” och ”Du och jag (Ja, jag ska lova dej)”.

Bandet har hunnit med att uppträda både i radio och TV, såväl i Sverige som utomlands. Under sina turnéer i Europa har bandet sjungit både på engelska och tyska. Sten och Ebbe var även programledare för TV-programmet ”Hallå Sverige” som sändes i över 100 avsnitt under 90-talet.

Bandet Sten & Stanley spelar än idag, men av originalmedlemmarna från 1962 finns bara bröderna Sten och Ebbe Nilsson kvar. Stanley Granström, vars förnamn utgör ena halvan av bandets namn, lämnade faktiskt bandet redan 1967. Bo Carlén satsade på en egen karriär 1975 och Per Nilsson lämnade bandet 1987.

Rock-Frasse

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.