Miljö och klimat

Utsläpp av kemikalier hotar ekosystemen

En flicka plockar upp skräp på en soptipp i Nicaragua. Foto: Oswaldo Rivas / Scanpix.no
Göran Sandberg
Publicerad i
#172
Lästid 1 min

Blandningen av kemiska föreningar som finns över hela planeten hotar nu stabiliteten i de globala ekosystem som mänskligheten är beroende av.

Olika plaster är särskilt bekymmersamma tillsammans med 350 000 syntetiska kemikalier från bland annat industriavfall, bekämpningsmedel och mediciner. Sedan 1950 har det skett en femtiofaldig ökning av produktionen av kemikalier. Fram till och med 2050 antas en ytterligare tredubbling äga rum. Detta enligt Patricia Villarrubia-Gómez vid Stockholm Resilience Center (SRC), en institution som studerar naturens återhämtningsförmåga.

Enligt Villarrubia-Gómez är den hastighet med vilken nya kemikalier släpps ut i naturen för hög i förhållande till vad som kan anses vara säkert för mänskligheten. Enbart plastproduktionen i världen ökade med 79 procent mellan åren 2000 och 2015. Plaster i sig innehåller över 10 000 olika kemikalier. När plasterna bryts ned skapas det ibland ytterligare nya ämnen. Plaster är också väldigt svåra att bryta ner – 80 procent av alla plaster som någonsin producerats finns kvar i naturen.

Forskningen från SRC understryker behovet av att förändra produktionsprocesserna så att utsläppen av kemikalier kan minska drastiskt.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.