Politiska rapporter

Biskop får sparken och avkragas

Den numera före dette biskopen Thomas Petersson. Foto: Magnus Aronson / Ikon / Svenska kyrkan
Veckans Nyheter
Publicerad i
#172
Lästid 2 min

Thomas Petersson, biskop i Visby stift och även biskop för Svenska kyrkans utlandsförsamlingar, har avsatts av Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar. Beslutet innebär att Petersson ”avkragas” och får inte längre tjänstgöra som biskop. Nämnden beslutade även att ta ifrån honom rätten att tjänstgöra som präst eller diakon i Svenska kyrkan.

Bakgrunden till beslutet är att Petersson under flera år haft en utomäktenskaplig relation med en annan anställd i Visby stift. När biskopens vänsterprassel blev känt anmäldes han till ansvarsnämnden för biskopar av sju kyrkoherdar. Enligt ansvarsnämnden utgör Peterssons snedsteg ett ”brott mot vigningslöften”. Dessutom anser ansvarsnämnden att Petersson, på grund av sitt agerande, avsevärt har skadat det anseende som en biskop bör ha.

Beslutet är historiskt, då det är första gången sedan kyrkan och staten skildes åt – vilket skedde år 2000 – som en biskop blir ”avkragad”. Ärkebiskop Antje Jackelén har inte ifrågasatt beslutet utan har hänvisat till biskopsbrevet från 2014 som vägleder biskopar, diakoner och präster om hur de ska leva sina liv.
– Det står bland annat att även vi har privatliv. Biskopar är människor. Också en biskop gör fel. Men man kan också säga att människor ska ta ansvar för sina felsteg och söka försoning, säger Jackelén till Kyrkans tidning.

Då biskopen nu i praktiken blir av med jobbet har avkragningen väckt en rad arbetsrättsliga frågor. Detta är dock något som Svenska kyrkan – som under årtionden varit känd för att vara en dålig arbetsgivare – glatt har viftat undan. Än så länge.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.