Internationellt

Fackklubb för polska byggnadsarbetare i Danmark ger ut egen tidning

Det första numret av den polska fackklubbens tidning. Foto: 3F BJMF
Lars-Erik Utberg
Publicerad i
#172
Lästid 2 min

Bland de svenska fackföreningarna har det funnits en tröghet när det gäller att organisera arbetskraftsinvandrare. Men i vårt grannland Danmark har fackföreningarna gjort flera inspirerande framsteg när det gäller att ta itu med de nya problem som arbetskraftsinvandringen för med sig.

Sedan 2007 finns det en särskild fackklubb för polska byggnadsarbetare i Köpenhamn. Den heter Polski Klub Zwiazkowy (betyder ”polska fackklubben”) och förkortas PKB. Den polska fackklubben organiseras av Byggnads-, Jordbruks- och miljöarbetarnas fackförbund (3F BJMF) och är ansluten till ett mellanfackligt organ i Köpenhamn som heter Byggefagenes samvirke.

På PKB:s kongress i juli 2021 beslutade den polska fackklubben att starta en facklig tidning som riktar in sig mot polskspråkiga byggnadsarbetare. I december kom det första numret ut. Temat var arbetsskador och tidningen upplyste om hur viktigt det är att dokumentera sina arbetsskador när de uppstår. Annars riskerar man att hamna i en situation där arbetsgivaren försöker förneka att skadorna uppstått i samband med arbetet.

Det är inte bara polska arbetare som har en särskild fackklubb inom 3F BJMF. Även portugiser, litauer och rumäner har egna fackklubbar som strävar efter att organisera och hjälpa sina landsmän som arbetar i Danmark. Tidigare under 2021 lanserade 3F BJMF en särskild hemsida på rumänska för att informera arbetare från Rumänien om deras rättigheter.

De danska kamraternas metoder borde vara något för de svenska facken att ta lärdom av.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.