Politiska rapporter

Motion antagen om att ta strid mot nedskärningar inom sjukvården

Tomas Westerström, undersköterska vid Norrlands universitetssjukhus.
Lars-Erik Utberg
Publicerad i
#172
Lästid 2 min

Hallå där Tomas Westerström, undersköterska vid Norrlands universitetssjukhus. Du har skrivit en motion som röstades igenom på årsmötet för Kommunals sektion för Region Västerbotten, som syftar till att facket ska bekämpa nedskärningar inom vården.

Hur kommer det sig att du skrev motionen?

– Jag och arbetskamraterna gick och oroade oss för hur det skulle bli med de nedskärningar inom sjukvården som hade beslutats före pandemin. Skulle det komma varsel om avsked, skulle vi få mindre resurser till arbetet, och så vidare.
– När jag fick reda på att Regionen hade ställt nedskärningarna ”på vänt” under pandemin men fortfarande planerade att genomföra dem ansåg jag att något borde göras.
– Den sektion inom Kommunal som jag tillhör organiserar alla kommunalare som arbetar åt regionen (landstinget) i hela Västerbotten. Så vi har kraften att ställa krav.

Vad förde du fram i motionen?

– Det var tre förslag på hur facket skulle kunna agera mot nedskärningarna.
– Det första var att facket skulle säga nej till att genomföra den minskning av antalet sjukvårdsanställda som regionen beslutade i sin ”omställningsplan” redan 2019.
– Det andra förslaget var att sektionen skulle arbeta för att istället öka antalet anställda, i förhållande till vårdbehovet före pandemin och den vårdskuld som är ett av resultaten från pandemin.
– Till sist föreslog jag att min Kommunal-sektion skulle sätta press på ansvariga politiker i Västerbotten att sätta stopp för nedskärningarna. Plus att sektionen skulle få med sig ledningen för Kommunal centralt att agera på riksplanet. Det är ju inte bara i Västerbotten som det planeras nedskärningar i sjukvården.

Vad fick du för bemötande på årsmötet?

– Motionen togs emot med entusiasm! Trots att den kom in med relativt kort varsel såg styrelsen till att diskutera motionen inför årsmötet. Och på årsmötet antogs motionen enhälligt!

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.