Krönika

Krönika: Tryggare och närmare

Foto: Samverkan mot brott
Marie Salomonsson
Publicerad i
#172
Lästid 4 min

Man läser om skjutningar i Sverige varje vecka. Man undrar vad som står på. Så, vad kan du och jag göra då? Hur kan vi komma närmare varandra? Förhålla oss, människa till människa. Göra kvarteret tryggare? På en semesterresa i somras lärde jag känna Lennart Bengtsson från Älvsjö. Som tog initiativ till grannsamverkan för trygghet i sitt villaområde redan för 9 år sedan. Han får berätta med egna ord:

– Detta är en kort historia om en fantastisk resa. Det började år 2012 med att jag funderade på hur jag skulle kunna använda mina erfarenheter av informationshantering för att få ett säkrare samhälle. En tanke som slog mej var att det bästa sättet var att mobilisera de boende i ett område så att man fick en stor effekt av åtgärderna. En viktig och grundläggande del i detta är att ha en bra och fortlöpande kontakt med de boende, om möjligt med email. Utskicken bör ske från en punkt och vara censurerade så att inga felaktiga uppgifter går ut. Som verktyg för detta valde jag en googlegrupp där medlemmarna är registrerade som mottagare men inte som möjliga inläggare.

– Då var det bara att jobba med insamling av adressuppgifter men i vilket område? Ja det blev Älvsjö med villor och radhus. Det är viktigt med ett bra namn på verksamheten. Det blev Grannsamverkan125 där 125 står för den första delen i postnumret. Vad skulle det kosta att vara med? Det bästa om man vill ha med många är att det är gratis, men att de medverkande själva står för arbetsinsatsen.

– Det fanns naturligtvis konkurrerande verksamheter som ex fastighetsägarföreningar som redan hade grannsamverkan, men det var bara att göra den nya bättre. En viktig del var att få polisens statistik som kunde skickas ut till medlemmarna månatligen. Men en annan viktig källa var att medlemmarna själva rapporterade om inbrott och andra obehagligheter och att detta snabbt förmedlades till alla i gruppen. Detta är det mest effektiva sättet att få ner brottsligheten. Alltså måste man ha en ständig kontakt på nätet.

– I början var det att knacka dörr och prata med de boende. Sakta med säkert växte området och naturligtvis så fick man korrigera och förbättra metoderna efter hand.

– Men nu efter 9 års arbete så känner jag mig mer än nöjd. Antalet medlemmar är 3 450 och området är från Långsjön till Älvsjövägen. Många medlemmar är med och numera är det enstaka inbrott. För annan information har vi dessutom facebook-grupper.

Jag funderar vidare, hur skulle din idé kunna anpassas till mera utsatta bostadsområden? Han svarar:

– Det gäller framför allt att hitta en eldsjäl som kan genomföra projektet.

Det handlar ju om ideellt arbete, så hur/var finner man dessa eldsjälar egentligen och hur motiverar man dem? Lennart svarar:

– Men som du förstår är det svårt att hitta rätt person. För det första måste du ha en person som har tid och som administrativt kan klara av arbetet. Sen bör man peka ut ett område och inriktning på projektet. Sist men inte minst när man sen har bestämt sig så måste jag lära upp och träna vald person. Det bästa är om man kan utse en huvudansvarig för projektet.

Ja, engagerade, lysande eldsjälar är det som behövs.

Inte bara inom grannsamverkan, utan överallt i samhället. På arbetsplatsen, t ex på förskoleavdelningen för att arbetet ska flyta. En vilja, en inriktning, en önskan om att det här ska bli riktigt bra för oss alla. Det här är värt att kämpa för. Barnen, värdegrunden, förhållningssättet, solidariteten från människa till människa. Det behövs någon som klarar av att stå där, stå kvar, fortsätta. Förmedla glädjen, fira framgångarna. Peka på de positiva, långsiktiga effekterna. Entusiasmera, engagera, inkludera alla i arbetet, i gemenskapen.

Hittar plötsligt en utskick från Hyresgästföreningen. En förfrågan eller uppmaning till hyresgäster under rubriken “Bli husombud och påverka ditt boende”. Så fint, de verkar ha ungefär samma tankar som jag, värt att undersökas.

Tack Lennart för din berättelse, ditt koncept kring grannsamverkan. Din stora idé. Vilka tankar får du som läser detta? Vad brinner du för? Hur kan du göra din trappuppgång eller ditt kvarter tryggare? Vad är ditt koncept? Från människa till människa.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.