Politiska rapporter

Personal omplaceras för att klara lagstadgad verksamhet

Äldreomsorgen i Umeå har akut personalbrist. Nu får bland annat personal från kultur och fritid hoppa in. Foto: Martina Huber (CC BY-NC-ND 2.0)
Veckans Nyheter
Publicerad i
#172
Lästid 2 min

För att lösa den personalbrist som uppstått inom bland annat skola och omsorger på grund av hög sjukfrånvaro har Umeå kommun vidtagit en exceptionell åtgärd. Personal från icke lagstadgad verksamhet som kultur och fritid har omplacerats till bland annat äldreomsorgen. Hittills rör det sig om 95 anställda som omplacerats.

Läget inom äldreomsorgen och förskolan i Umeå har varit kritiskt med mycket hög sjukfrånvaro bland personalen. För några veckor sedan stod kommunen på gränsen till att tvingas stänga 25 avdelningar inom förskolan till följd av personalbrist. Idag är läget inte lika kritiskt inom förskolan.

Äldreomsorgen har dock fortsatt väldiga problem att klara bemanningen. Detta är ett av de bidragande skälen till att Umeå kommun nu har börjat omplacera personal från kultur och fritid till främst äldreomsorgen. Det kvinnohistoriska muséet håller exempelvis stängt mellan den 9 februari och 4 mars så att museipersonalen kan hjälpa till inom äldreomsorgen.

Bland de som får tjänstgöra inom äldreomsorgen finns även en ledningskoordinator på personalavdelningen och två miljöinspektörer (VK 15/2). Personerna som tillfälligt fått byta jobb för att hjälpa till inom förskolan eller äldreomsorgen är mestadels positiva, även om vissa fackliga företrädare rest frågor kring om denna typ av omplaceringar ryms inom anställningsavtalet.

– Personligen är jag positiv till det här. Jag hjälper till på ett demensboende. Jag känner mig extremt välkommen men det är bra om fackförbunden reder ut det här. Jag tror inte att det är någon annan kommun som har gjort så här, säger Nina Stenbacka, ordförande för Naturvetarna i Umeå, till VK (15/2).

Kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S) säger till Västerbottens-Kuriren att han räknar med att omplaceringarna kommer att fortsätta under ungefär en månad till.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.