Internationellt

Våg av facklig organisering bland Starbucks-anställda i USA

Anställda vid 65 Starbucks-kaféer i 22 delstater kämpar just nu för rätten att organisera fackföreningar. Foto: Starbucks Workers United
Lars-Erik Utberg
Publicerad i
#172
Lästid 2 min

I december förra året bildades tre fackföreningar av anställda vid kafékedjan Starbucks i den amerikanska delstaten New York. Detta var de första fackföreningar som bildats vid Starbucks i USA sedan 1980-talet. Den nya fackföreningen kallar sig för Starbucks Workers United.

För att en fackklubb ska erkännas i den amerikanska statens ögon måste en majoritet av de anställda vid en arbetsplats rösta för att bilda fackföreningen. Ledningen för Starbucks bedrev en intensiv antifacklig kampanj både före och under omröstningen om att starta fackföreningarna vid arbetsplatserna i delstaten New York. Cheferna har bedrivit aggressiv anti-facklig propaganda och utdelat hårda reprimander mot de anställda som varit drivande i kampanjen för en fackförening.

Men den antifackliga offensiven från arbetsgivaren stoppade inte bildandet av fackklubbarna. De anställda vid Starbucks kunde nämligen rida på en våg av facklig organisering som forsat fram inom restaurangbranschen i USA under hösten, bland annat inom stora kedjor som McDonald’s och Chipotle.

Segern för de anställda vid Starbucks i delstaten New York har inspirerat till ytterligare försök till facklig organisering på Starbucks-kaféer runt om i USA. Anställda vid 65 andra Starbuckskaféer i 22 delstater vill nu bilda fackföreningar.

Samtidigt fortsätter företaget sin aggressiva antifackliga kampanj. Starbucks centralt har lanserat en hemsida som heter ”We Are One Starbucks”, där de bland annat skriver att det inte finns något behov av fackföreningar då alla konflikter inom företaget kan lösas ”oss partners emellan” (Starbucks kallar sina anställda för ”partners”).

Ledningen försöker även att driva igenom att omröstningarna om att bilda fackföreningar ska ske på flera arbetsplatser samtidigt och hoppas därmed att andelen som röster för att bilda en fackförening ska bli för låg. På vissa arbetsplatser organiserar cheferna antifackliga möten med obligatorisk närvaro var eller varannan vecka. Det har också blivit vanligare med reprimander för mindre förseelser – och till och med uppsägningar. Men detta har naturligtvis inget som helst samband med striden för facklig organisering, enligt företaget…

Det finns nästan 9 000 Starbucks-kaféer i USA. Andelen kaféer där de anställda försöker organisera sig fackligt är alltså fortfarande mycket låg. Men mycket pekar på att rörelsen kan komma att växa under de kommande månaderna – delvis framburen av en allmän rörelse för facklig organisering bland amerikanska arbetare.

Källor: NPR, The Hill, Wikipedia, BBC News

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.