Partinytt

Partinytt vecka 9

Ingress – en dramatisk tid

a) Det var inte länge sedan det var ett klimatmöte i Glasgow.
b) Det pågår en, i svensk historia, oemotsvarad hetskampanj riktad mot den lagstiftning som ska slå vakt om barnens rättigheter i Sverige och som har vuxit fram under hela 1900-talet. Bakom denna hetskampanj står islamisterna – främst från det Muslimska brödraskapet. Socialtjänsten över hela Sverige anklagas för att kidnappa och hjärntvätta barn till muslimska föräldrar. I samband med denna kampanj lanseras Partiet Nyans. Denna kampanj nådde Umeå söndagen den 20 februari. Socialtjänsten kallades för en ”terroristgrupp” och socionomerna som kollektiv angreps. Den tidning som vi publicerade i förra veckan innehåller en grundläggande analys av den dramatiska situation, i form av en djup splittring inom Sverige, som detta kan leda fram till.
c) Coronakommissionens slutrapport har publicerats.
d) Det som överskuggar allt annat just nu är naturligtvis den ryska statsledningens militära angrepp på Ukraina.

* Valrörelsen innebär ansvar

Arbetarpartiet håller på att förbereda sig inför valet, som hålls om bara lite drygt sex månader. Det är därför som vi just nu delar ut årets första Umeblad.

Det är också som en del i detta vi ber alla som har möjlighet att avsätta en eller två (eller fler) veckor av semestern för att arbeta under valrörelsen på heltid (inte bara i samband med mötena på kvällen). Vissa medlemmar har blivit ombedda att lämna besked. Vi kommer att ta upp frågan i samband med veckans möten.

Det är också som ett led i valrörelsen som vi kommer att fastställa de 15 första namnen på den kommunala valsedeln i samband med denna veckas möte. Inför förra veckans möte bifogade vi en utförlig skriftlig föredragning av förslaget till valsedel. Har du synpunkter eller frågor ber vi dig att höra av dig senast under tisdagen den 1 mars.

* Veckans politiska tema

Arbetarpartiet har i två bloggar riktat hård kritik mot den ryska statsledningens militära angrepp på Ukraina. I den andra av dessa två bloggar redogjorde vi också för de protester som riktats mot Putin och hans regering från den ryska befolkningen. Till skillnad från bland annat Moderaterna anser vi inte att angreppet på Ukraina innebär att Sverige ska gå med i Nato. Du som inte har läst dessa två bloggar uppmanas att göra detta snarast.

Under morgondagen, tisdag, kommer vi att publicera en tredje blogg. Denna blogg kommer att innehålla samma tema som veckans partiföreningsmöten. Temat kommer att vara svensk medias rapportering om kriget i Ukraina. Skälen till detta är följande:

1. Arbetarpartiet anser att angreppet på Ukraina är fel och att de ryska trupperna ska dras tillbaka. Detta är vårt första och grundläggande krav.

2. USA och den USA-ledda Natoalliansen har spelat en mycket destruktiv roll under årtionden. Låt oss påminna om angreppen på Afghanistan 2001 och Irak 2003. Dessa två krig varade (varar) under två årtionden. Effekterna känner världen av än i dag. Med största sannolikhet skulle exempelvis den Islamiska Staten aldrig ha uppstått om inte USA hade invaderat Irak 2003. Och då hade världen sluppit IS/Daesh folkmord, massvåldtäkter, återinförande av slavmarknader och folkfördrivning. Allt detta utgör delar av den konflikt som pågår i Ukraina.

3. Svensk medias rapportering om bakgrunden till konflikten i Ukraina tillhör de sämsta i världen. Konflikten kom inte som en blixt från klar himmel. Dagens konflikt i Ukraina har sin grund i en rad allvarliga händelser under 1990-talet – före Vladimir Putins tid vid makten. Den attityd som förmedlas i svensk media är så tom på innehåll att den måste balanseras. Den som förstår bakgrunden till konflikten förstår också att exempelvis Aftonbladets försök att skrämma sina läsare / tittare med ett kärnvapenkrig inte bara är ofattbart ansvarslöst utan även ofattbart omdömeslöst. Å ena sidan. Å andra sidan måste vi förklara varför konflikten mellan Ryssland och Ukraina hör samman med händelser som har sitt ursprung långt utanför Europa – bland annat i Kina, USA och i kraftmätningen dessa två stormakter emellan.

Vårt mål med veckans möte är att beskriva hur omdömeslös och ansvarslös svensk medias rapportering har varit – både före det militära angreppet på Ukraina och under de pågående striderna.

* Inläsningsmaterial

– De två redan utlagda bloggarna (googla ”vk blogg jan hägglund”).
– En tredje blogg som läggs ut i morgon tisdag.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.